Wahida kiest voor een diploma èn werkervaring

Een masteropleiding volgen naast een voltijdbaan. Het is een pittige opgave, maar Wahida Wardak, studente Master of International Business, bewijst dat het wel degelijk mogelijk is. ,,Als je de motivatie hebt en echt iets wilt bereiken, is niets onmogelijk.”

Na haar bachelor International Human Resources Management wilde Wahida meteen een master volgen in International Business aan de HAN. Ze moest wachten, omdat de HAN dit programma tijdelijk niet aanbood. Vorig jaar werd er een herstart gemaakt, en dus kon ze aan de slag.

Bewuste keuze

Wahida koos er begin van het schooljaar bewust voor om een master in deeltijd te volgen. Werkervaring is bij die keuze een bepalende factor geweest. ,,Er zijn duizenden afgestudeerden die werk zoeken. Op de arbeidsmarkt maak je geen kans als er geen werkervaring op je cv staat. Die moet je ergens opdoen. Een master volgen in deeltijd is dan de beste oplossing: je krijgt niet alleen een diploma mee als je bent geslaagd, maar ook werkervaring. En, niet onbelangrijk, bouw je ook een goed netwerk op. Dat zie ik terug in het leerwerktraject dat de HAN voor mij heeft geregeld.”

Leerwerktraject

Het leerwerktraject volgt Wahida bij SEECE, een centre of expertise van de HAN dat onderwijs over duurzame elektrische energie verbetert en de kennis daarvan omzet in commercieel haalbare producten en diensten. In ruil daarvoor krijgt ze een vergoeding om haar studie te bekostigen.

Momenteel werkt Wahida voor SEECE aan het project ‘Sunlight Cooking’. Dit project is een initiatief van SUREST International, een startup-bedrijf dat duurzame energie oplossingen ontwikkelt voor zonnige gebieden op aarde. ,,Het doel van Sunlight Cooking is om duurzame energie ter beschikking te stellen voor mensen die nauwelijks of geen toegang hebben tot stroom en gas om te koken. Hiermee zullen we duizenden families en miljoenen vrouwen helpen, vooral ook de vrouwen en meisjes die in deze culturen altijd verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van brandhout voor het koken.”

Wahida helpt SUREST International met het opzetten van het bedrijf van a tot z. ,,Ik schrijf een business plan en een market assessment, vooral met de focus op de Indiase markt. Ook informeer ik voor welke subsidies het bedrijf in aanmerking komt. Tussentijds probeer ik een netwerk te maken met potentiële mensen of bedrijven die iets kunnen betekenen voor het bedrijf, voor nu of in de toekomst. Het is leuk en dankbaar werk, waarbij de inhoud goed aansluit bij wat we tijdens de opleiding leren.”

Combinatie

Haar werkzaamheden bij SEECE combineert ze met haar voltijdbaan en colleges. Een druk programma, maar het is een constructie die voor haar werkt. ,,Ik volg drie aaneengesloten dagen per maand colleges in Arnhem. Met de stichting heb ik afgestemd dat ik die drie dagen vrij krijg als ik in de andere weken iets langer doorwerkt. In de avonden en in het weekend werk ik aan de opdrachten voor SEECE en bereid ik mij voor op de lessen. Een volle agenda, maar het gaat prima.”

Master vs bachelor

Dat een master wezenlijk verschilt met een bachelor, ervoer Wahida al na een paar maanden. ,,Ik dacht dat ik in mijn vier jaar bachelor veel had opgestoken, maar in de eerste maanden van deze master heb ik al ontzettend veel bijgeleerd. De grootste verschillen zijn dat je meer aangewezen bent op jezelf en er wordt meer van je geëist. Ook is het meer praktijkgericht. In plaats van het maken van tentamens pas je de kennis uit colleges meteen toe bij het leerwerktraject, zoals ik dat voor SEECE doe bij het project Sunlight Cooking. Dat is toch de beste manier om te leren.”