Bronnen vermelden volgens APA


Teksten en ideeŽn van anderen mogen niet zonder bronvermelding in een eigen document gepresenteerd worden, dat is plagiaat. Wanneer voor een werkstuk†(of publicatie) literatuur en andere bronnen zijn gebruikt moet daar op een correcte manier naar worden verwezen, zodat de docent (of een andere lezer) kan nagaan welke bronnen gebruikt zijn en of de bronnen goed gebruikt zijn.
Het doel van een literatuurvermelding is:

  • de controleerbaarheid: je geeft de mogelijkheid tot verificatie
  • de bescheidenheid: je geeft de ander de eer die hem of haar toekomt


Het verwijzen naar bronnen kan op veel manieren. Binnen de HAN is het gebruik van de richtlijnen van de American Psychological Association (APA) verplicht. Op de pagina's APA:†In de tekst†en APA: Bronnenlijst†is uitgebreide informatie te vinden over deze manier van bronvermelding. Er bestaat (nog) geen officiŽle Nederlandse vertaling, voor deze pagina's is gebruik gemaakt van de versie van de Richtlijnen voor bronvermeldingen uit mei 2006 van de†Vereniging van Onderwijsmediathecarissen. Deze vertaling is vervolgens uitgebreid, onder meer met nieuwe richtlijnen, en voorbeelden en vragen van docenten en studenten.

Bij de opleiding HBO-Rechten wordt gebruik gemaakt van Leidraad voor juridische auteurs.

Kijk voor uitzonderingen en andere veelgestelde vragen over de APA-richtlijnen bij APA: Vraag en antwoord.


†††

De APA-richtlijnen uitgelegd

De APA-richtlijnen uitgelegd

Op 15 mei 2017†is De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs verschenen, samengesteld door de Werkgroep APA, bestaande uit negen informatiespecialisten van zeven hogescholen, in samenwerking met SURF en met toestemming van de American Psychological Association. Deze handleiding verschijnt als gratis download en in een ringband (handig om tijdens het schrijven van een tekst bij de hand te houden), te koop voor € 3,95 via Studystore†en in de Campusstore.

Kijk voor meer informatie op De APA-richtlijnen uitgelegd.