Datamanagement

Opslagmogelijkheden

De HAN biedt verschillende mogelijkheden voor de opslag van onderzoeksdata. Waar je voor kiest, hangt onder meer af van de onderzoeksfase (lopend onderzoek, afgerond onderzoek) en de toegankelijkheid van data (vertrouwelijk, niet-vertrouwelijk maar ook 'niet-open' en 'open' data).
Binnen de HAN vindt opslag van Research data momenteel vooral op het netwerk plaats (R-schijf) maar er zijn andere opslaglocaties mogelijk. Het datamanagementplan HAN†geeft daarover meer informatie. Wil je advies of heb je vragen, mail dan naar Onderzoeksondersteuning.

Datamanagementplan

Datamanagement is het gestructureerd beheren van de onderzoeksdata die verzameld worden. Welk type onderzoeksdata brengt het onderzoeksproject voort? Wie kan er allemaal bij? Hoe sla je ze veilig en duurzaam op? Door in een vroeg stadium over dit soort vragen na te denken en je antwoorden te documenteren, voorkom je als onderzoeker problemen in een latere fase. Onderzoeksdata zijn belangrijk, niet alleen tijdens het onderzoek, maar ook zeker erna. Ze spelen een steeds grotere rol in de wetenschap en dienen goed beheerd te worden om hergebruik en verificatie van onderzoeksresultaten mogelijk te maken. Zo is datamanagement ook een belangrijke pijler waarop Open Science steunt.†

Wat is een datamanagementplan? Een hulpmiddel om gestructureerd na te denken over je datamanagement is een datamanagementplan (DMP). Soms stellen financiers een DMP als verplichting maar ook zonder dat, is het vooral een middel om onderzoekers te helpen de risico's te inventariseren ten aanzien van het beheer van onderzoeksdata gedurende het hele onderzoeksproces en daarna. Het draagt bij aan een efficiŽnt en effectief beheer, met oog voor risico’s van verlies van data of andere bedreigingen waardoor de data onleesbaar en onbruikbaar worden, bijvoorbeeld door veroudering van software.
Lees hier het datamanagementplan HAN. Een invulbare (Word) versie, kun je aanvragen via Onderzoeksondersteuning.