Automotive Research
header foto

SOPRA

SOPRA levert stroom in gebieden die niet zijn aangesloten op het reguliere elektriciteitsnet. Energie wordt lokaal opgewekt met duurzame bronnen. Overtollige elektriciteit wordt in lithium-ion-batterijen opgeslagen, zodat deze later gebruikt kan worden.

De basis van het systeem bestaat uit omvormers, een accupakket en een geavanceerd regelsysteem. Deze techniek past in een standaard vrachtcontainer, waardoor het systeem gemakkelijk te vervoeren en te plaatsen is.

Op het systeem kunnen verschillende opwekkers worden aangesloten zoals zonnepanelen, waterkachtsystemen, windturbines en dieselaggregaten. Een SORPA-container kan, met de juiste apparatuur, circa 10.000 gebruikers van elektriciteit voorzien.

SOPRA is een uniek off-grid-energiesysteem. Het houdt zichzelf in balans door de frequentie op het net te meten. Daardoor zijn geen uitgebreide ict-voorzieningen nodig, die de kans op storingen vergroten. Dat maakt het systeem zeer betrouwbaar. De onderzoekers en ontwikkelaars hebben de robuustheid van het reguliere energienet in een kleine applicatie verwerkt.