English version

HAN BioCentre bestaat 10 jaar!

Op donderdag 28 januari 2016 bestond het HAN BioCentre 10 jaar. Voor deze gelegenheid organiseerde het BioCentre op die dag het symposium 'HAN BioCentre, schakel tussen kennis en praktijk'.

Symposium: HAN BioCentre, schakel tussen kennis en praktijk

Directeur Christien Lokman opende het symposium en liet zien dat het HAN BioCentre in 10 jaar een groei had doorgemaakt van drie naar negentien medewerkers. Tevens kregen de 170 aanwezigen een kijkje in de keuken over de nauwe samenwerking met het instituut Applied Sciences (Hogere Laboratorium Opleiding), bedrijfsleven en kennisinstellingen. Jan Willem Dijk van de Radboud Universiteit sprak over de samenwerkingsprojecten in de regio en keynote spreker professor Eric Claassen had een bevlogen en zeer aansprekend verhaal over het valoriseren van kennis in de praktijk.

Programma

Sprekers uit het bedrijfsleven en de onderzoekswereld†presenteerden de laatste ontwikkelingen op het gebied van eiwitproductie, alternatieve test systemen, antimicrobiŽle componenten en toepassingen binnen de biobased economy.†De dagvoorzitter†was Pedro Hermkens, directeur Instituut Applied Sciences.

De parallelle sessies waren verdeeld in 4 thema's:

 • Biobased economy in practice
  In deze sessie werden de luisteraars uitgedaagd om verder te kijken dan de geŽigende ontwikkelingen binnen de biobased economie. Het gaat veel verder dan biogas of biodiesel. Het gaat ook over biobased asfalt of microbiŽle olie. Ook kwamen de technologische ontwikkelingen naar voren om gft-afval te verwaarden en de waarde van bioraffinage.
 • Antimicrobial compounds
  Deze sessie liet zien dat antibiotica resistentie niet alleen in de gezondheidszorg tot bezorgdheid leidt maar dat het onderzoek naar nieuwe antimicrobiŽle componenten ook voor de land- en tuinbouw van groot belang is. Er is veel te leren van de natuur zelf!
 • Alternative test systems
  De deelnemers die de sessie over alternative test systems bijgewoond hebben, werden getrakteerd op de ontwikkelingen in de onderzoeken die gaande zijn om het aantal dierproeven te verminderen. Er wordt gezocht naar organismen die voorspellend kunnen zijn voor wat er in de mens gebeurt (o.a. C. elegans maar ook de zebravis). Tevens kwam hier ook de belangrijke rol van de bio-informatica naar voren om kennis te halen uit alle data die beschikbaar zijn.
 • Protein production systems
  Eiwitten en enzymen zijn essentieel voor ons dagelijks leven maar worden ook door de industrie veelvuldig toegepast. Bottlenecks die zich tijdens eiwitproductie kunnen voordoen kwamen aan de orde en de sprekers in deze sessie lieten zien dat er gewerkt wordt aan een veelheid aan organismen die ingezet worden voor eiwit- of enzymproductie.

Tijdens de aansluitende netwerkborrel waren veel positieve reacties te horen over de faciliteiten van het HAN BioCentre en het Instituut Applied Sciences, het ondertussen zeer uitgebreide netwerk en zeker niet op de laatste plaats het boeiende symposium.

Het symposium werd mede mogelijk gemaakt door: