HAN Biocentre
Toolbar
header foto

Top-Up subsidie maakt onderzoek naar compost kwaliteit assays mogelijk

23 juni 2017

Micro-organismen zijn verantwoordelijk van het afbreken van biologisch materiaal in compost, en daarmee cruciaal voor het composteringsproces. Vervolgens kan de voedingsrijke compost gebruikt worden als substraat om bijvoorbeeld paddenstoelen op te laten groeien.

Gedurende verschillende fases in de compostering zullen bepaalde groepen micro-organismen in hoeveelheid toe- of afnemen. Daarmee kunnen ze mogelijk een maatstaaf zijn voor de rijpheid en kwaliteit van compost. Door specifieke micro-organismen te kwantificeren en deze gegevens te koppelen aan behaalde oogstresultaten kunnen er in de toekomst mogelijk voorspellingen gedaan worden over de opbrengst die een batch compost kan geven.

In samenwerking met het bedrijf CNC grondstoffen BV, dat substraten maakt voor de teelt van paddenstoelen, is in een eerder stadium (RAAK) onderzoek gedaan naar micro-organismen in substraten voor de champignon teelt. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zijn qPCRs ontwikkeld voor specifieke target micro-organismen met een hoofdrol in het composteringsproces. De methode is uitgevoerd en gevalideerd op kleine schaal bij het HAN BioCentre. De DNA extracties voorafgaand aan de qPCR zijn echter erg gevoelig voor afbraak, en het is daarom van belang dat deze verder geoptimaliseerd worden om een robuuste methode te verkrijgen. Voor deze optimalisatie, en om de methode te implementeren bij CNC is een RAAK Top-Up subsidie verkregen.

Naast het optimaliseren en implementeren van de DNA extractie bij CNC zal binnen deze subsidie ook onderzoek gedaan worden naar een methode om de ontsluiting van de stro te kunnen volgen.
 

Bron: HAN Centre of Expertise - BioCentre