English version

ANTIMICROBIňLE COMPONENTEN

Iedereen kent het wel: schimmel in de badkamer of een verschimmelde tomaat. En regelmatig hoor je in het nieuws dat bacteriŽn resistent worden voor antibiotica. In dit project probeert het HAN BioCentre nieuwe biologische stoffen te vinden die schimmels of andere micro-organismen kunnen remmen. Voor toepassingen in de agro-industrie ligt de focus op schimmelwerende of -afdodende stoffen.†

'High throughput' screening

Om te ontdekken welke stof een schimmelwerende of -dodende werking heeft, hanteert HAN BioCentre twee 'high-throughput' screeningsmethoden:

  • Plaatassay gebaseerd op klassieke methoden
  • De schimmelspecifieke DE LUX reporter-assay

Technologie in huis

Het BioCentre heeft verschillende humane en plantpathogene schimmelsoorten tot haar beschikking. Die kunnen ingezet worden om diverse (natuurlijke) bronnen zoals bacterie- en plantextracten op schimmelwerende of -dodende werking te testen.
Daarnaast heeft het expertisecentrum de kennis en technologieŽn die nodig zijn voor het identificeren van nieuwe actieve stoffen die een antischimmelwerking tonen in extracten. Denk bijvoorbeeld aan LC-MS.
Deze apparatuur is bovendien beschikbaar voor derden. Meer weten?
Lees meer over de faciliteiten van het HAN BioCentre op Facility sharing.

Toepasbare kennis verzamelen

Uiteindelijk ontstaat een bibliotheek van bronnen en stoffen met (potentiŽle) antischimmelwerking. De stoffen met schimmelwerende eigenschappen kunnen toegepast worden in de sectoren:

  • Agro; om te voorkomen dat zaden beschimmelen
  • Health; om bijvoorbeeld kalknagels te genezen
  • Food; bv. om te voorkomen dat groenten en fruit beschimmelen
  • Consumer; denk aan het beschermen van papier

Optimale compost voor champignons?

Momenteel wordt de expertise en technologie ingezet binnen een gesubsidieerd project ten behoeve van de champignonteelt. Daarvoor brengt het HAN BioCentre de populatie van micro-organismen van de compost-voedingsbodem in kaart.

In compost komen onkruidschimmels voor die de groei van champignons belemmeren. Inmiddels zijn een aantal stammen geÔsoleerd die deze onkruidschimmels bestrijden. In dit project werken we samen met de compostproducent CNC, het productschap Tuinbouw, het bedrijfsleven en de Universiteiten van Wageningen, Leiden, Berlijn en de Hogeschool Utrecht.