HAN Biocentre
header foto

HETEROLOGE EIWITPRODUCTIE

Eiwit nodig voor onderzoek? HAN BioCentre kan u waarschijnlijk helpen! Het expertisecentrum heeft kennis en faciliteiten om eiwitten te leveren. Ons traject van bio-informatica tot en met downstream processing (DSP) is uniek. Contacteer Carlien Verberne-van de Laak voor meer informatie!

De onderzoekers hebben ervaring met productie-organismen zoals:

  • Escherichia coli
  • Pichia pastoris
  • Aspergillus sp.
  • Trichoderma sp.

Polymeren produceren met lipoxygenase

Lipoxygenase is een voorbeeld van een te produceren heteroloog eiwit waar momenteel aan gewerkt wordt. Met dit enzym is het mogelijk om polymeren te vervaardigen vanuit vetten. Een van onze andere projecten, waar we microbiële olie uit gist maken, geeft de mogelijke basisstoffen hiervoor.De polymeren zijn toe te passen in de productie van plastics, verf en coatings. Ook is lipoxygenase toepasbaar in de voedselindustrie en farmaceutische industrie.
 

Het expertisecentrum zoekt momenteel ook naar een enzymatische oplossing voor het openbreken van gistcellen. Deze cocktail van enzymen wordt ook getoetst op mogelijke toepassingen in het produceren van bijvoorbeeld protoplasten.
 

6 fases voor eiwitproductie

Van sequentie bepaling tot het zuiveren van het uiteindelijke eiwit, we hebben de kennis en faciliteiten om alle aspecten van eiwitproductie tot een goed eind te brengen. De volgende fases hanteren wij voor eiwitproductie:

  1. Vinden van geschikte eiwitsequentie via bio-informatica
  2. Sequentie integreren in vectoren
  3. Gebruik van verschillende organismen om het gen tot expressie te brengen
  4. Identificeren van productie-kandidaat met schudculturen
  5. Optimaliseren van het productieproces met fermentoren
  6. Zuiveren van het eiwit