HAN Biocentre
header foto

MICROBIËLE PRODUCTIE VAN OLIE

Kunnen bestaande grondstoffen, afkomstig van petroleum, vervangen worden door zogenaamde biobased grondstoffen? Klimaatverandering en afname van wereldwijde energievoorraden leiden tot onderzoek gericht op deze vraag. Micro-organismen, zoals gisten, zijn een veelbelovende bron van olie.

Triacylglycerol (TAG)

Sommige gisten kunnen onder nutriënt-limitatie olie ophopen tot 20-60% van hun celdrooggewicht. Deze olie is triacylglycerol (TAG). Qua samenstelling van vetzuren lijkt deze olie veel op plantaardige oliën zoals olijfolie, sojaolie, palmolie en zonnebloemolie. Een bijkomend voordeel is dat deze gisten kunnen groeien op plantaardige reststromen, zoals koostofbron. Zo kan biobased olie geproduceerd worden zonder met de voedselketen te concurreren.

Het HAN BioCentre heeft een aantal unieke olieproducerende giststammen die aanzienlijke hoeveelheden olie kunnen produceren. Deze olie kan als biobased grondstof dienen voor toepassingen in non-food-stoffen, zoals verven, vernis, asfalt, vloeren, cosmetica en bioplastics.

Metabolic engineering

Iedere toepassing vraagt om een unieke optimale vetzuursamenstelling van de olie. Daarom is het nodig de samenstelling van de TAG’s te kunnen sturen. Dat kan via metabolic engineering. Om het proces met gisten economisch rendabel te maken is er verder onderzoek nodig om de productiviteit en efficiëntie te vergroten. Bijvoorbeeld door:

  • De oliegehaltes in de cel te vergroten
  • De productiviteit te verhogen
  • Een grotere zuiverheid van de olie die uit de cellen wordt geëxtraheerd na te streven

Samen met de Wageningen Universiteit en het bedrijfsleven loopt een onderzoeksproject dat met onder meer de inzet van bioraffinage een economische rendabel proces nastreeft waarbij niet alleen de olie wordt gebruikt, maar ook het achtergebleven celmateriaal van gisten.

Microbiële olie project bij RTLZ, De Barometer, april 2019

In de uitzending van 'De Barometer' van RTL Z wordt het Microbiële olie project nader toegelicht.

Van wc-papier tot olie over de sla

Artikel New Scientist, 2018 >>

Onderzoek naar bio-olie voor toepassing in verf

Artikel in MVO, 2018 >>

Selection of oleaginous yeasts for fatty acid production

Paper BMC Biotechnology, 2016 >> 

Directing the oil composition of oleaginous oil:

A multidisciplinary approach, 2016 >>

Papierpulp als bron voor olie

Lees de volledige blogpost >>