English version

MICROBIňLE PRODUCTIE VAN OLIE

Kunnen bestaande grondstoffen, afkomstig van petroleum, vervangen worden door zogenaamde biobased grondstoffen? Klimaatverandering en afname van wereldwijde energievoorraden leiden tot onderzoek gericht op deze vraag. Micro-organismen, zoals gisten, zijn een veelbelovende bron van olie.

Triacylglycerol (TAG)

Sommige gisten kunnen onder nutriŽnt-limitatie olie ophopen tot 20-60% van hun celdrooggewicht. Deze olie is triacylglycerol (TAG). Qua samenstelling van vetzuren lijkt deze olie veel op plantaardige oliŽn zoals olijfolie, sojaolie, palmolie en zonnebloemolie. Een bijkomend voordeel is dat deze gisten kunnen groeien op plantaardige reststromen, zoals koostofbron. Zo kan biobased olie geproduceerd worden zonder met de voedselketen te concurreren.

Het HAN BioCentre heeft een aantal unieke olieproducerende giststammen die aanzienlijke hoeveelheden olie kunnen produceren. Deze olie kan als biobased grondstof dienen voor toepassingen in non-food-stoffen, zoals verven, vernis, asfalt, vloeren, cosmetica en bioplastics.

Metabolic engineering

Iedere toepassing vraagt om een unieke optimale vetzuursamenstelling van de olie. Daarom is het nodig de samenstelling van de TAG’s te kunnen sturen. Dat kan via metabolic engineering. Om het proces met gisten economisch rendabel te maken is er verder onderzoek nodig om de productiviteit en efficiŽntie te vergroten. Bijvoorbeeld door:

  • De oliegehaltes in de cel te vergroten
  • De productiviteit te verhogen
  • Een grotere zuiverheid van de olie die uit de cellen wordt geŽxtraheerd na te streven

Samen met de Wageningen Universiteit en het bedrijfsleven loopt een onderzoeksproject dat met onder meer de inzet van bioraffinage een economische rendabel proces nastreeft waarbij niet alleen de olie wordt gebruikt, maar ook het achtergebleven celmateriaal van gisten.