English version

STUDENT? KOM STAGELOPEN OF AFSTUDEREN

Zoek je als bachelor- of masterstudent een inspirerende afstudeerplek waar praktijk en theorie samenkomt? Of zoek je een plek om onderzoeksopdrachten uit te voeren? Neem dan contact op met het HAN BioCentre voor de mogelijkheden. Meestal zijn er voldoende begeleidingsmogelijkheden en faciliteiten om jou de kans te geven je optimaal te ontwikkelen.

Studeer je aan een van de volgende opleidingen (of vergelijkbaar), dan zijn onze faciliteiten en expertise geschikt voor je (afstudeer)project op het gebied van Biodiscovery:

  • Bio-informatica
  • Chemie
  • Biologie
  • Medisch laboratoriumonderwijs

Nu beschikbaar: stage- en afstudeeropdrachten

Olie uit gist

Het HAN BioCentre heeft een giststam in handen die grote hoeveelheden olie kan ophopen. Deze olie lijkt op plantaardige olie (zonnebloemolie, bevat veel C18:1). Door de gist op biomassa te laten groeien kan een echte biobased olie verkregen worden die plantaardige olie kan vervangen in bijvoorbeeld verf of asfalt. Zo is de olie niet in concurrentie met de voeldselketen. Omtrent dit onderwerp zijn de volgende opdrachten beschikbaar:

Opdracht 1
Studenten op het gebied van biologie (of aanverwant).
Testen welke biomassa-stromen beschikbaar en geschikt zijn om de gist op te laten groeien en olie te laten produceren (fermentatietechnologie).
Meer weten? Neem per e-mail contact op met Richele Wind.

Opdracht 2
Studenten op het gebied van microbiologie (of aanverwant).
Aanpassen van de samenstelling van de olie met behulp van moleculaire technieken.
Meer weten? Neem per e-mail contact op met Dennis Lamers.

Opdracht 3
Studenten op het gebied van chemie (of aanverwant).
Extraheren van de olie uit gist en analyseren van de kwaliteitskenmerken van de olie.
Meer weten? Neem per e-mail contact op met Karin Struijs.

AntimicrobiŽle componenten

Voor toepassingen in de agro-food sector is het HAN BioCentre op zoek naar componenten die de groei van ongewenste schimmels kunnen verhinderen of remmen. Om extracten te kunnen screenen zijn er een tweetal screeningsassay ontwikkeld. Ook zijn er enkele extracten met antimicrobiŽle activiteit geÔdentificeerd.

Opdracht 4
Studenten met een analytisch chemische achtergrond
Het identificeren van de antimicrobiŽle componenten m.b.v. LC-MS.
Meer weten? Neem per e-mail contact op met Karin Struijs.

Heterologe eiwitproductie

Opdracht 6
Studenten met een microbiologische of biotechnologische achtergrond
Het tot expressie brengen en produceren van het enzym lipoxygenase. Met behulp van dit enzym zijn vetzuren om te zetten in bioplastics.
Meer weten? Neem per e-mail contact op met Ruud Heshof.

Opdracht 7
Studenten met een microbiologische of biotechnologische achtergrond
Implementeren van fermentatie van Pichia Pastoris bij het HAN BioCentre (stage).
Meer weten? Neem per e-mail contact op met Ruud Heshof.

Minor BioRefinery

Wil je meer weten over biodiscovery en de biobased economy en heb je affiniteit met microbiologie, fermentatietechnologie en/of analyse daarvan? Dan is deze minor wat voor jou!

Deze minor (specialization exchange course) is ontwikkeld door het HAN BioCentre om studenten kennis te laten maken met het biodiscovery en de biobased economy. Tijdens de minor leer je meer over hoe biomassa gebruikt kan worden als directe of indirecte bron van biomoleculen. Welke biomoleculen zijn in biomassa aanwezig? Hoe kunnen interessante stoffen (eiwit, enzymen, olie) met behulp van fermentatie uit biomassa geproduceerd worden? En hoe kun je analyseren wat je gemaakt hebt? Deze thema's komen volop aan de orde tijdens deze verdiepende minor.

De eerste weken doe je veel theoretische achtergrondkennis op, ondersteund met korte experimenten. Daarna werk je 10 tot 12 weken aan je eigen project. De projecten zijn bijna altijd onderdeel van de grote onderzoeksthema's binnen het HAN BioCentre en geven je dus de kans om mee te werken aan up-to-date onderzoek.

Deelnemers: maximaal 12
Toelatingseisen: zie HAN Insite (intranet) of kijk op:
Kies†op Maat
Meer weten: mail naar info@hanbiocentre.nl

Verder studeren?

Het HAN BioCentre levert bijdragen aan verschillende opleidingen binnen de HAN. Zowel aan voltijd- als aan deeltijdstudies. Heb je na je bachelor interesse in het volgen van een master (in deeltijd)? Lees dan verder ...

Deeltijdstudies

  • Master in Molecular Life Sciences
    Deze deeltijdmaster is ontwikkeld door het HAN BioCentre. Deze masteropleiding sluit aan op het complete proces van biodiscovery. Je ontwikkelt competenties voor het doen van onderzoek voor productontwikkeling in verschillende gebieden van de biotechnologie. Afgestudeerden kunnen in het bedrijfsleven of bij onderzoeksinstituten zelfstandig aan projecten werken of een eigen bedrijf starten. De kennis en de interdisciplinaire aanpak die de studenten er aanleren, wordt continu getoetst aan de behoefte van het werkveld.
  • Overzicht van alle HAN deeltijdstudies in het vakgebied Life Sciences & chemie

Workshops