Masterclass Servitizatie

Servitizatie is een aantrekkelijke strategie, maar het gaat wel gepaard met ingrijpende veranderingen in het bedrijfsmodel. In de Masterclass van 26 juni delen Frank Marks (Praetimus) en Eric Joustra (HLQC) hun ervaringen en de tussenresultaten van een RAAK-onderzoeksproject over servitizatie met u.
26
juni
2018
15:00 uur
Arnhem
Aanmelden

Het is voor productiebedrijven in veel branches steeds moeilijker om uitsluitend op het product te concurreren. Innovaties geven slechts kort een voorsprong en marktprijzen staan onder druk. Servitizatie is de ontwikkeling dat productiebedrijven een steeds groter deel van hun omzet en winst realiseren met aan het product gerelateerde diensten. In de meest extreme vorm van servitizatie verkoopt het bedrijf niet zijn product maar de functie (geen scheepsmotor maar stuwkracht, geen lampen maar lux) en houdt de verantwoordelijkheid over de volledige life-cycle van het product. Smart Technology wordt ingezet onder andere voor remote monitoring van de installed base.

Over de masterclass

Servitizatie is een aantrekkelijke strategie, maar het gaat wel gepaard met ingrijpende veranderingen in het bedrijfsmodel. In de Masterclass van 26 juni delen Frank Marks (Praetimus) en Eric Joustra (HLQC) hun ervaringen en de tussenresultaten van een RAAK-onderzoeksproject over servitizatie met u. Ook bespreken ze de roadmap die productiebedrijven kunnen volgen in de verdere uitbouw van servitizatie.

Over de spreker(s)

Frank Marks

Frank Marks heeft meer dan 30 jaar ervaring in zowel de maak- als de service-industrie, in verschillende rollen. Hij is mede-oprichter/partner van Praetimus, een adviesorganisatie die bedrijven ondersteunt bij ontwerp en invoering van nieuwe bedrijfsmodellen. Eerder heeft hij functies bekleed bij Philips, KPMG en Atos.


Frank is expert op het gebied van servitizatie. Hij heeft al veel productiebedrijven geholpen bij het uitzetten van een koers waarin service meer centraal staat. Daarnaast is hij (mede-)auteur van een aantal publicaties over het onderwerp, zoals het ABN AMRO rapport ‘Servitization: dienstverlening is de toekomst van de industrie’.

Eric Joustra

Eric Joustra is als docent-onderzoeker verbonden aan het HAN Lean-QRM Centrum. Hij heeft veel ervaring op het gebied van productiemanagement, ICT en lean opgebouwd bij Philips en vervolgens als organisatieadviseur (KPMG, PA Consulting).


Eric voert samen met een aantal bedrijven en studenten onderzoek uit naar servitizatie in het MKB en de rol van nieuwe technologieŽn. Daarin komt onder meer de diversiteit van de invulling van servitizatie naar voren en de afhankelijkheid van een aantal kenmerken als markt, product, klantrelatie. Daarnaast is Eric momenteel bezig met een aanvraag voor een vervolgonderzoek naar de servitizatie-roadmap.

Praktische Informatie

dinsdag 26 juni 2018
15:00 - 17:00
Ruitenberglaan 26 Arnhem
€ 0,-
€ 0,-