Meer informatie
Hebt u vragen over dit onderzoek of wilt u op de hoogte worden gehouden?
Neem dan contact op met:
Jannes Slomp, Lector World Class Performance
E j.slomp@han.nl
T +31 6 22 82 89 00
De bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten wat betreft de toepassing van Lean. Zij passen lean-principes toe en de realisatie van sociale woningbouwprojecten is duidelijk beter onder controle. Maar het proces voorafgaand aan de realisatie van de sociale woningbouwrenovatie (het voortraject) is vaak verre van optimaal. Actoren in dit voortraject geven aan dat er sprake is van miscommunicatie, late wijzigingsvoorstellen, gebrekkige sturing en omissies. Het gevolg is dat de bouwpartijen in het voortraject van sociale woningbouwrenovaties relatief veel kosten maken, het voortraject lang duurt en niet optimaal is.
Het Lectoraat Lean/WCP van de HAN heeft samen met de Hogeschool Utrecht en het bedrijfsleven antwoord gezocht op de vraag: Hoe kan het voortraject van sociale woningbouwrenovatieprojecten efficiënter en effectiever gemaakt worden vanuit een algemene procesaanpak (toolbox) inclusief bijbehorend procesinstrumentarium (tools) die naar gelang de situatie flexibel kan worden ingezet?
Vanuit dit onderzoek, is met het werkveld, een lean renovatie game ontwikkeld. In het game gaan 8 tot 10 deelnemers een viertal bestaande huizen renoveren. De deelnemers nemen verschillende rollen in en moeten de renovatie zo goed mogelijk uitvoeren.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn; de rol van de opdrachtgever en het betrekken van de experts,de betrokkenheid van bewoners, tijdsdruk, inspectie, samenwerking tussen ketenpartijen en continu verbeteren (PDCA).
De game laat deelnemers ervaren waar de knelpunten zitten in het voortraject van woningrenovatie en hoe die opgelost kunnen worden. De game geeft het belang aan van goede samenwerking tussen ketenpartners en laat zien op welke punten vroegtijdige coördinatie essentieel is. Het game kan gespeeld worden in het onderwijs (hbo-bouwopleidingen) maar ook door ketenpartners in het bedrijfsleven. Ketenpartners zijn onder andere woningbouwverenigingen, hoofd- en onderaannemers en bewoners.
Bezoek voor meer informatie over dit onderzoek de website www.renovatiesucces.nl.