logo HAN

Uw kind naar het hbo?

Hoe ondersteunt u?

Het studiekeuzeproces begint al bij het maken van een profielkeuze op de middelbare school. Hiermee zet uw kind de eerste stap naar zijn/haar vervolgopleiding.

Graag geven we u en uw kind op onderstaande pagina’s wat handvatten en tips voor het ondernemen van studiekeuzeactiviteiten bij iedere stap.

Het studiekeuzeproces
Als ouder/verzorger vervult u een belangrijke rol in het studiekeuzeproces.†U kent uw kind immers het beste. U kunt uw kind helpen bij het maken van zijn/haar studiekeuze door te stimuleren dat hij/zij veel aan studiekeuzeactiviteiten deelneemt. Alleen het lezen van brochures, bezoeken van websites, Open Dagen en meeloopdagen is niet genoeg.

Het is enorm belangrijk dat uw kind er met u en met anderen in zijn omgeving over praat. Hierdoor is hij/zij bewust bezig met zelfreflectie en studiekeuze en komt hij/zij erachter welke studie echt bij hem/haar past. Het is heel normaal dat uw kind twijfelt en dat het soms lijkt alsof hij/zij weer terug bij af is.

Het studiekeuzeproces neemt nu eenmaal tijd in beslag en verloopt niet in een rechte lijn. Het is niet altijd even makkelijk, maar wel een heel leuk en belangrijk proces.

Stap 1 OriŽnteren

Een bewuste studiekeuze houdt in dat uw kind zoveel mogelijk zelfkennis ontwikkelt. Uw kind weet namelijk pas of een studie bij hem/haar past als hij/zij goed heeft nagedacht over zijn/haar eigenschappen, vaardigheden, kwaliteiten en inspiratiebronnen. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

U kunt uw kind helpen door mee te kijken, vragen stellen en reflecteren. Een volgende stap voor uw kind is het kiezen van een interessegebied dat hem/haar interesseert. Kijk op www.han.nl/voltijd voor de interessegebieden. Vervolgens kunt u dat interessegebied samen verder verkennen.

Tips stap 1

 • Laat uw kind zelfonderzoek doen. Hij/zij kan hierbij een loopbaanpaspoort gebruiken
 • Ga het gesprek aan met uw kind. Stel open vragen als: Wie ben jij, wat kan jij, waar word jij blij van en wat wil jij? Welke beroepen vind je leuk? Wat zou je graag in de toekomst willen doen? Wat zijn jouw interesses en talenten?
 • Maak apart van elkaar verschillende studiekeuzetesten. Praat over de uitkomst en bespreek dit zorgvuldig met elkaar
 • Het helpt als u als ouder/verzorger zelf op de hoogte bent van beroepen en studies
 • Ga als ouder/verzorger zelf ook op onderzoek uit. Bezoek diverse websites als www.studiekeuze123.nl, www.elsevier.nl, www.tkmst.nl, www.qompas.nl

Stap 2 Verkennen

Zodra uw kind weet welke richting hem/haar het meest interesseert, verkent u samen de opleidingen die worden aangeboden binnen deze richting. De opleidingen zijn vaak aan meer hogescholen te volgen en iedere hogeschool heeft weer zijn eigen insteek en sfeer. Bezoek daarom met uw kind Open Dagen bij een aantal hogescholen om te ervaren op welke hogeschool uw kind zich het meest thuis voelt en welke school het beste bij hem/haar past.

Tips stap 2

 • Maak met uw kind een concreet plan van aanpak met daarin de†activiteiten die je kunt ondernemen om je te oriŽnteren op verschillende†opleidingen en werkvelden
 • Bezoek websites van hogescholen en vraag opleidingsbrochures†aan. Neem de gevonden informatie samen met uw kind door.
 • Bespreek wat uw kind aanspreekt, maar ook wat hem/haar niet aanspreekt en waarom
 • Bezoek samen Open Dagen en bereid dit goed voor. Neem het programma†vooraf door, maak een planning en bereid vragen voor. Stimuleer uw kind om in†gesprek te gaan met studenten en docenten op de Open Dag
 • Observeer uw kind tijdens de Open Dag en bespreek uw bevindingen later met hem/haar.†Hoe reageert uw kind bijvoorbeeld op de verschillende voorlichtingen? Zijn alle vragen beantwoord? Ziet hij/zij zichzelf studeren aan deze hogeschool?

Stap 3 Verdiepen en knoop doorhakken

Uw kind komt er pas echt achter of een opleiding bij hem/haar past door er een dagje door te brengen. U helpt uw kind onder andere bij het contact leggen met hogescholen. Bij de HAN kan hij/zij bijvoorbeeld een dagje proefstuderen of meelopen met een HAN-student via een meeloopdag. Op deze manier proeft hij/zij sfeer bij een hogeschool, ontdekt hij/zij hoe de lessen in elkaar zitten en maakt hij/zij kennis met de studenten en docenten op een hogeschool.

Aan de hand van de ervaringen van stap 3 kan uw kind uiteindelijk zijn definitieve keuze voor een†opleiding maken. Op www.han.nl/meeloopdag kan uw kind zich aanmelden voor een bepaalde opleiding.

Tips stap 3

 • Moedig uw kind aan een meeloopdag te bezoeken van de opleiding(en) die hij/zij beter wil leren kennen
 • Regel een snuffelstage voor uw kind binnen uw eigen netwerk.
 • Bekijk de arbeidsmarktcijfers samen met uw kind. Dit kan via de Studie in Cijfers van de opleiding. De Studie in Cijfers vind je terug bij de voltijdopleidingsinformatie
 • Bekijk wat de toelatingsvoorwaarden van de opleiding zijn, of het een opleiding is met een decentraal selectietraject of met een studiekeuzecheck en wat de uiterste aanmelddatum is voor de opleiding
 • Moedig uw kind aan om de opleidingskeuze met zoveel mogelijk mensen te bespreken
 • Kijk voor meer informatie over aanmelden op www.han.nl/aanmelden.

Stap 4 Matching

Weet uw kind welke opleiding het best bij hem/ haar past? En wil hij/ zij zich aanmelden? Dan is het handig om te weten waar hij/ zij rekening mee moet houden. De procedures voor aanmelden verschilt voor numerus fixus-opleidingen (Selectie & Plaatsing), opleidingen met aanvullende eisen (toelatingsonderzoek) en de overige opleidingen (studiekeuzecheck). Daarom hebben we alle informatie voor u op een rij gezet als uw kind zich wil aanmelden voor een opleiding bij de HAN. Kijk op http://www.han.nl/aanmelden voor een handig overzicht.†