De HAN deed onderzoek naar samenwerkingsverbanden waar de hogeschool zelf onderdeel van uitmaakt. In dit artikel reageren drie hogeschoolonderzoekers op de resultaten. Zijn alle ingrediënten voor een vruchtbare samenwerking aanwezig? Of moeten er nog ingrediënten worden toegevoegd?
Hogescholen en bedrijven scholen ‘verborgen talenten’ om tot engineer. Ze bieden zij-instromers de kans op een hbo-opleiding in combinatie met een baan. Het initiatief Be an engineer moet deze manier van leren en werken een boost geven.
Volta Energy voorziet met zo’n twintig verplaatsbare energiesystemen bouwplaatsen, camerasystemen en evenementen van stroom. Duurzame stroom, wel te verstaan. Het bedrijf levert een schoon alternatief voor dieselagregaten.
Koen Olieslagers en Bart Hendriks leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Koen studeerde Industrieel Product Ontwerpen, Bart Commerciële Economie. Samen zetten ze begin 2016 het bedrijf Wattsun pop-up power op. Het begin van een avontuur.
Met zijn bedrijf Elestor bouwt HAN-alumnus Wiebrand Kout nu de grootste waterstofbromide-flowbatterij ter wereld. ‘Betaalbare energieopslag is de crux van een duurzaam energiesysteem.’
Twee vierdejaars studenten van de HAN, Mika Damen en Roy Bos, werken bij Alles over Waterstof in Arnhem aan de HydroCargo. Dit is een bakfiets, aangedreven door waterstof.
Professionals bij netbeheerder TenneT krijgen met de post-hbo-cursus Elektrische Energietechniek van de HAN beter inzicht in het opwekken, transporteren en de distributie van elektrische energie. ‘Bij elk college dat ik volg, vallen er dingen op hun plek die ik tijdens mijn werk tegenkom.’
Hoe ervaren bedrijven deeltijdstudenten van de HAN? Hoppenbrouwers Techniek is te spreken over twee studenten Gebouwgebonden Installatietechniek, en over deeltijders in het algemeen. “Ze geven een mooie dynamiek.”
Op de Academie Engineering en Automotive van de HAN staat een elektriciteitsnet op schaal dat gebruikt wordt voor onderwijs en onderzoek. Het Technisch Weekblad publiceerde 4 maart een artikel over het nut van deze technologie.
De provincie Gelderland draagt ruim 4,6 miljoen bij aan de eerste activiteiten van Connectr – Energy Innovation. Dat werd op woensdag 3 maart besloten. Het initiatief versnelt de energietransitie en versterkt de Gelderse economie.