Agendabericht

Locatie:  Industriepark Kleefse Waard ((IPKW), Westervoortsedijk 73, Arnhem

programma

10.00 uur
 Inloop met netwerk-gelegenheid op het inspiratieplein

11.00 uur
 Keynote: Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen van Radboud Universiteit Nijmegen over een nieuwe tijd met een nieuwe economie: de WEconomy

Vanaf 12.00 uur een doorlopend programma:

Inspiratieplein

– Bekijk de nieuwste innovaties op het gebied van onder andere waterstof, circulaire economie en mobiliteit
– Circles loketten voor vragen over circulaire economie
– Inloopcafés waar sprekers uit de kennissessies dieper ingaan op de onderwerpen biomassa, waterstof en human capital
– Ontmoet en deel je kennis
– Geniet van lekker eten en drinken
– En meer, houd de website in de gaten voor alle updates

Hoofdpodium

Drie inhoudelijke kennissessies over:

Biomassa: de ware waarde van biomassa
 In deze sessie bespreken we twee voorbeelden waarin we helder de waarde van biomassa in onze maatschappij uiteen zetten:1. Dr. ing. Richard Gosselink (Wageningen Food & Biobased Research) zette een netwerk op waarin hij samenwerkt met bedrijven aan de praktische toepassing van natuurvezels voor duurzame producten. Zo rijden we straks over bio-asfalt, gemaakt van groene grondstoffen als lignine.

2: Onder de vlag van Sustainable Energy & Environment (SEE) van De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen startte Dr. Richele Windt (HAN Biocentre) het onderzoek “Biomassa voor energie en grondstoffen”. Bioraffinage is de sleuteltechnologie om tot ‘zero waste’ te komen. Samen met bedrijven ontwikkelt de HAN deze technologieën en toepassingen in het Innovatielab op IPKW. Hier werken studenten én bedrijven samen aan ontwikkelingen waarin niet alleen technologie, maar ook ondernemerschap centraal staat.

Waterstof: next steps voor realisatie H2 innovaties
 De kennis is er, de techniek ook! Hoe gaat het dan nu verder met alle innovaties rond waterstof? Peter Jan van Oene (Waterschap Valei en Veluwe), Martijn Bongaerts (Alliander) en Vincent Roes (Dekra) schuiven aan en gaan met elkaar in gesprek over de toepassing vanuit waterschap perspectief, over de mogelijkheden die waterstof biedt bij het beheer van het elektriciteitsnetwerk en hoe het nu zit met veiligheid wanneer de ontwikkelingen zo snel gaan. Er is zo veel mogelijk maar welke drempels komen de partijen tegen en wat kunnen ze voor elkaar betekenen? En wat kunnen jullie eigenlijk voor hen betekenen?

Human capital: energie in studenten: professionals in energie!
 Hoe ziet de arbeidsmarkt van de toekomst eruit? De energietransitie heeft een grote impact op de arbeidsmarkt in de volle breedte van de sector. Het bestaande personeelstekort wordt alleen maar groter terwijl voor een geslaagde energietransitie en invoering van het klimaatbeleid voldoende goedopgeleide professionals cruciaal zijn. Geen nieuws voor SEECE  (het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise) dat zich sinds 2013 inzet voor meer en beter opgeleide professionals voor de wereld van morgen. SEECE neemt je graag mee in de uitdagingen van de energietransitie en inspireert met reeds lopende opleidingstrajecten met bewezen resultaten.

Alle kennissessies krijgen een vervolg in de inloopcafés op het inspiratieplein

14.20 uur
 Keynote: Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris over zijn ideale én realistische toekomstbeeld

15.00 uur