Toolbar
header foto

Nieuws

SEECE ten tijde van de coronacrisis

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening.   Lees verder
Hbo- en mbo-studenten werken samen aan HAN-waterstofvoertuig
19-01-2021

Deze zomer is het eigen waterstofvoertuig van de HAN echt klaar. Studenten van de HAN werkten hiervoor samen met studenten van ROC Rijn IJssel. Eerlijk is eerlijk: dat ging niet zonder slag of stoot, maar het leverde uiteindelijk mooie resultaten op.

Van vwo naar hbo: het verhaal van Werktuigbouwkundestudent Evelien Vink
12-01-2021

Hoe is het om een hbo-opleiding te volgen met een vwo-diploma op zak? In deze video vertelt Werktuigbouwkundestudent Evelien Vink hoe zij het hoger beroepsonderwijs ervaart.

Waterstof vergroot de betrouwbaarheid van de energievoorziening
07-01-2021

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) is betrokken bij tal van waterstofprojecten. De energiedrager complimenteert het elektriciteitsnet door deze te ontlasten en de onbalans tussen vraag- en aanbod te verkleinen.

Samenwerken in de driehoek: ‘We moeten elkaars werkterrein betreden om snelheid te maken’
07-01-2021

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen deed onderzoek naar samenwerken in de driehoek. In dit artikel reageren academiemanager Engineering en Automotive Gudo Ebbers en onderzoeker Tanja Tankink op een aantal bevindingen uit het onderzoeksrapport. Hoe kijkt de HAN, als key-partner van SEECE, naar triple helix-samenwerking?

Podcast: Hoe houden we straks het licht aan in de donkere wintermaanden?
06-01-2021

Het is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie: het aanbod van duurzame energie afstemmen op de vraag, en vice versa. Lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf pleit in de eerste aflevering van de podcast Piekvragen voor een onconventionele oplossing.

TECHNISCH WEEKBLAD: SAMENWERKING TUSSEN MKB EN TECHNISCH ONDERWIJS IS BELANGRIJK
24-12-2020

Ballard Asare-Bediako, programmalijnmanager bij SEECE, vertelt in het Technisch Weekblad over de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. ‘In Nederland zijn veel baanbrekende innovaties afkomstig uit het mkb of innovatieve startups.’

Wijkgerichte energietransitie: In Arnhem stappen belanghebbenden in een lerend verduurzamingsnetwerk
16-12-2020

Niemand heeft een gegarandeerd succesvol recept waarmee alle woonwijken in Nederland energieneutraal gemaakt kunnen worden. De HAN, de gemeente Arnhem en SEECE zetten in op een learning community voor het verduurzamen van woonwijken.

Publiek-privaat samenwerken krijgt een fysiek element met Connectr
14-12-2020

Connectr geeft een nieuwe impuls aan samenwerken in de driehoek, vertelt SEECE-programmadirecteur Tinus Hammink. Dankzij de nieuwe faciliteit werken studenten, onderzoekers en ondernemers onder één dak aan energievraagstukken. ‘Het SEECE-netwerk wordt hiermee fysieker.’

Energietransitie op wijkniveau brengt een ‘topteam’ van professionals samen
30-11-2020

Elf partijen dienden een subsidieaanvraag in voor het project Knooppunt Wijkenergie. Tijdens de aanvraagperiode ontstond een waardevol netwerk, dat een integrale aanpak voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving nastreeft.

HAN-studenten zetten in op gedragsverandering met slimme thermostaat
26-11-2020

Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) storten zich op een open source energiecontroller. Dit semester ligt de aandacht op een gebruiksvriendelijk design, een essentieel element van duurzame energietechnologie.

Video: RTL Z zoomt in op waterstofverwarming Eusebiuskerk
25-11-2020

Een lokaal consortium wil de Eusebiuskerk in Arnhem verduurzamen door middel van waterstof. Doe maar duurzaam, een programma van RTL Z, maakte een item over de ambitieuze plannen.

Eerste baan in installatietechniek: ‘Elke dag is een verrassing’
25-11-2020

Ghada Alibraheem belandde middenin de energietransitie. Via een leerwerktraject voor statushouders vond ze haar eerste baan. ‘De opleiding is interessant, maar moeilijk. Van mijn werk krijg ik positieve energie ook al is alles anders dan in Syrië.’

HAN wint twee keer bij RAAK Awards 2020 met energie-projecten
23-11-2020

De HAN viel in de prijzen bij de RAAK Awards 2020, een initiatief dat praktijkgericht onderzoek aan hogescholen op de kaart zet. De Console, een geconcentreerd zonne-energiesysteem, won de publieksprijs. Waterstofproject HYDROVA werd tweede bij de juryprijs.

Scholieren bouwen drones dankzij Q-highschool en SEECE Energietalent
16-11-2020

Veertien scholieren maakten op Industriepark Kleefse Waard kennis met de praktijk, bouwden een houten drone en kregen een rondleiding door het HAN Powerlab. ‘Door scholieren in een vroeg stadium met elektrotechniek en werktuigbouwkunde in contact te brengen, willen we de instroom bij technische opleidingen vergroten’, zegt Leonie Dijkhof van SEECE Energietalent.

Onderzoekers HAN bundelen projectresultaten tot één groot warmtemodel
12-11-2020

SEECE-partners werken aan een duurzame warmtevoorziening in de gebouwde omgeving – in talloze projecten. De resultaten van deze projecten passen als puzzelstukken in elkaar, vertelt onderzoeker Rob ter Steeg. ‘We zijn bezig om een overkoepelend model te bouwen.’

Op weg naar slimme wijkgerichte energietransitie dankzij AI en big data
10-11-2020

Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werken onderzoekers met verschillende disciplines met elkaar aan energievraagstukken. Bijvoorbeeld op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en Big Data (BD).

Doekle Terpstra: Werkveld en beroepsonderwijs zijn in positieve zin tot elkaar veroordeeld
04-11-2020

Vanuit SEECE storten de HAN en de installatiesector zich gezamenlijk op die vraag. Doekle Terpstra, voorzitter van brancheorganisatie Techniek Nederland, vertelt over het belang van een structurele samenwerking met het hoger beroepsonderwijs.

Technisch Weekblad: de toekomst van energieopslag is diffuus
25-10-2020

Energieopslag speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Wat doen onderzoekers, die gelieerd zijn aan SEECE, op dit thema? Daar publiceerde het Technisch Weekblad een artikel over.

Consortium ontwikkelt tool voor warmtepompkeuze: “Installateurs zien door de bomen het bos niet meer”
16-10-2020

Installateurs verdrinken in de hoeveelheid beschikbare warmtepompcomponenten. Een configurator, die momenteel wordt ontwikkeld door kennisinstellingen en bedrijven, helpt bij de keuze voor een goed warmtepompsysteem.

Waterstofproject HYDROVA genomineerd voor RAAK-award 2020
15-10-2020

HYDROVA is genomineerd voor de RAAK-award 2020, een prijs voor innovatief praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. In het project van de HAN-lectoraten Duurzame Energie en Automotive Research werkten onderzoekers en studenten met 17 mkb-bedrijven aan de validatie van waterstof-brandstofcelsystemen.

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten