Toolbar
header foto

Nieuws

HAN-onderzoekers sparren met bedrijven over slimme warmtepompsystemen
01-12-2021

Het lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN werkt al jaren aan warmtepompsystemen, samen met bedrijven en andere kennisinstellingen. Onderzoekers willen nu een nieuw project formuleren dat de aansturing van warmtepompen slimmer maakt. “Met onze kennis over regelsystemen kunnen bedrijven een concurrentievoordeel behalen.”

Hoe samenwerking tot nieuwe energie in de arbeidsmarkt leidt
16-11-2021

Van bodemspecialist in Syrië, naar energie-professional in Nederland. Koutaiba Alabdalla maakt carrière dankzij een samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. En hij is niet de enige.

Techniekstudenten werpen een brede blik op de energietransitie
21-10-2021

Technici moeten niet alleen oog hebben voor techniek, maar ook voor andere elementen in de energietransitie. Docent-onderzoeker Luca Gennari rust studenten daarom uit met een holistisch perspectief. “Studenten moeten met een open blik naar andere domeinen kijken.”

Peer review SEECE: “HAN, blijf investeren in dat centre of expertise”
13-10-2021

SEECE werd maandag 4 oktober onder de loep genomen tijdens een peer review. Wat zijn de sterke punten van deze publiek-private samenwerking? En waar liggen de kansen? Het centre of expertise gebruikt de antwoorden op deze vragen voor zijn doorontwikkeling.

Deze palen wekken duurzame energie op én versterken de landbouw
27-09-2021

Hoe zorg je dat energietechnologie complementair is aan de omgeving? Studenten werken aan het prototype van een ‘energiepaal’ die opgaat in het landschap én nieuwe kansen creëert voor boeren.

De HAN Solarboat is een kapstok voor technologische innovatie
21-09-2021

Engineeringbedrijf Qconcepts werkt al jaren samen met de HAN. Een rode draad in die samenwerking is de ontwikkeling van een raceboot op zonne-energie. Dit project leidt tot innovaties en spin-offs, waaronder een autonoom vaartuig: de Solardrone.

Interview TenneT: “We hebben elkaar nodig om antwoorden te vinden.”
02-07-2021

In de energietransitie groeit de vraag naar talentvolle arbeidskrachten en technologische innovatie. Om aan die vraag te voldoen, is samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven essentieel. Dat vertellen Robert-Jan de Bes en Inge Vernooy-Klijberg van hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een interview.

Erik Folgering: In Connectr weten studenten aan welke puzzel ze werken
30-06-2021

Hoe stuur je studenten met goede energietransitievaardigheden de wijde wereld in? Erik Folgering houdt zich al jaren bezig met die vraag. Voorheen bij SEECE, maar sinds kort als kernteamlid van Connectr én als onderzoeker aan de Radboud Universiteit. “Human capital is minstens zo belangrijk als energie-innovaties.”

Themaroute waterstof; HAN-studenten verdiepen zich in buffering van duurzaam gas
28-06-2021

Techniekstudenten van de HAN deden onderzoek naar de opslag van waterstof in aardgasleidingen. Het onderzoek is onderdeel van de themaroute waterstof, een project waarin studenten expertise opbouwen. “Ik wil op dit project verder bouwen en op wijkniveau waterstofopslag creëren.”

Interview KEMA Laboratories: Energietechnologie verandert in hoog tempo
23-06-2021

Wat is de waarde van het SEECE-netwerk in de energietransitie? Peter Vaessen van KEMA Laboratories vertelt waarom hij samenwerkt met andere bedrijven en kennisinstellingen. “Als je de energietransitie voor elkaar wil krijgen, dan moet je rekening houden met de hele keten.”

Leerwerktraject statushouders: nieuwe kans in de energiebranche
11-06-2021

Je bent als statushouder in Nederland terechtgekomen. Je barst van het talent, maar je diploma’s zijn hier ongeldig. Wat doe je dan? Met een speciaal leerwerktraject geeft de HAN statushouders de kans om hun kwaliteiten voor de energietransitie in te zetten. “Het is een win-winsituatie.”

Interview DNV: “We hebben meer briljante geesten nodig voor de energietransitie”
30-05-2021

Wat is de waarde van het SEECE-netwerk in de energietransitie? Theo Bosma en Sander Domensino van DNV vertellen waarom zij samenwerken met kennisinstellingen en bedrijven. “Het opschalen van energietechnologie is een enorme uitdaging.”

De belangrijkste keuzes in de energietransitie
25-05-2021

Onze energiehuishouding gaat op de schop. Dat is vastgesteld in het Klimaatakkoord. Voor Nederland geldt dat in 2050 de elektriciteitsvoorziening voor 95 procent CO2-neutraal moet zijn.

Connectr versnelt energie-innovaties
25-05-2021

Studenten van mbo, hbo en de universiteit werken bij Connectr samen met onderzoekers en bedrijven aan energie-innovaties. Het doel: een bijdrage leveren aan de energietransitie en het stimuleren van de regionale werkgelegenheid.

Breed consortium puzzelt aan waterstofketen in het project ENOWATTS
20-05-2021

Hoe kan waterstof bijdragen aan de betrouwbaarheid én betaalbaarheid van de duurzame energievoorziening? In het project ENOWATTS werkt een breed pallet aan organisaties aan de waterstofketen, op weg naar een antwoord op die vraag.

Portret Liander-directeur: Zonder energie staat alles stil
19-05-2021

Sarike van Wettes werkgebied behelst alles wat te maken heeft met onderhoud van het gas- en elektriciteitsnet en het voorkomen van storingen. Als die zich toch voordoen, moet er zo snel mogelijk een oplossing komen. Ze geeft als directeur leiding aan 1000 medewerkers.

Techniek als middel om problemen op te lossen
18-05-2021

Jerom Janssen weet lange tijd niet wat hij wil worden, uiteindelijk ontdekt hij dat je met techniek problemen kan oplossen en mensen met elkaar kan verbinden. ‘Regelmatig doe ik even een stapje terug in mijn werk en vraag ik me af: wat ben ik aan het doen? Waarom doe ik dit en kan het nog slimmer?’

Netarchitect bij Liander: ‘Met een traineeship kom je erachter wat je echt leuk vindt’
14-05-2021

Welke vervolgstudie ze moest kiezen na de havo, vond Eva Driessen erg lastig. Uiteindelijk koos ze voor energietechniek en vond ze een baan als netarchitect bij Liander. ‘In deze functie lever ik mijn bijdrage aan de wereld van morgen.’

Van vwo naar hbo: Werktuigbouwkundestudent Devin werkt aan robots en drones
28-04-2021

Na een periode van twijfel koos Devin Hol voor een vervolgopleiding op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij zit momenteel in het derde jaar van de opleiding Werktuigbouwkunde. Hoe ervaart hij die als oud-vwo’er?

Q-highschool-leerlingen bouwen thuis een rijdende robot
20-04-2021

Twintig enthousiaste deelnemers van de Q-highschool vonden een Arduino op de mat. Met behulp van hard- en software transformeerden de leerlingen deze minicomputer in vijf lessen tot een zelfrijdende robot die nergens tegenaan botst.

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten