header foto

Nieuws

SEECE ten tijde van de coronacrisis

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening.   Lees verder
CleanMobilEnergy: Consortium slaat zonnestroom op voor Arnhemse laadpalen
17-09-2020

In Arnhem wordt een opslagsysteem voor zonnestroom gerealiseerd, waardoor voertuigen in de stad kunnen rijden op duurzame energie. Het betreft een vierjarig onderzoeksproject waarin overheid, bedrijven en kennisinstellingen samenwerken.

Whitepapers LEVE helpen energietransitie begrijpen
17-09-2020

Het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE) stelt whitepapers beschikbaar die inzicht geven in de energietransitie. De lectoren willen hiermee bijdragen aan een betere discussie.

SEECE en energieopslag: ‘We willen geen oplossingen die alleen op papier werken’
15-09-2020

Opslagtechnologie moet bijdragen aan een duurzame energievoorziening die betrouwbaar én betaalbaar is. Ballard-Asare Bediako, onderzoeker bij het lectoraat Meet- en Regeltechniek, weidt in een interview uit over de rol van SEECE in het opslagvraagstuk.

Volta Energy bestormt de markt met nieuwe zon-aggregaten
10-09-2020

De ontwikkeling van zon-aggregaten komt in een stroomversnelling bij het Westervoortse bedrijf Volta Energy. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen speelt een rol in dit proces. ‘Daar worden innovaties bedacht waar je als bedrijf weinig tijd voor hebt.’

Van vwo naar hbo; werktuigbouwkundestudent vertelt over haar uitdagende studieroute
08-09-2020

Nadat May Bergervoet na het vwo haar schooltas aan de vlaggenstok hing, startte ze een hbo-opleiding Werktuigbouwkunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. ‘Het feit dat je écht iets maakt trok me aan tot de opleiding.’

Future Factory brengt massale verduurzaming van woningen een stap dichterbij
02-09-2020

In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Om dat enorme aantal te halen werken 28 partijen, waaronder SEECE en de HAN, aan Future Factory. Dit project zorgt dat renovatieprojecten sneller én efficiënter uitgevoerd kunnen worden.

Elf statushouders klaargestoomd voor werken en leren in de techniek
14-07-2020

Het voorbereidend halfjaar ‘leren en werken in de techniek’ voor gevluchte technici zit erop. 10 juli kregen de deelnemers hun certificaat uitgereikt op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem.

Onderwijsinnovatie bij SEECE: ‘Vergaande flexibilisering is noodzakelijk’
09-07-2020

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise is een broedkamer voor onderwijsinnovatie; het lanceerde onlangs een aantal nieuwe initiatieven dat het leerproces van energieprofessionals flexibeler én effectiever moet maken.

Nieuw deeltijdtraject win-winsituatie voor statushouder en installatiebedrijf
09-07-2020

Het Noord-Hollandse installatiebedrijf Schouten Techniek nam onlangs een statushouder in dienst, via een programma van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en stichting UAF. ‘Ik ben gecharmeerd van de drive.’

Masterstudenten van de HAN optimaliseren smart grids voor duurzame energie
06-07-2020

HAN-studenten van de Master Engineering Systems ‘verslimmen’ energienetwerken in hun afstudeerperiode. De opdrachten dragen niet alleen bij aan hun onderwijs, ze zorgen ook voor essentiële innovatie in de energietransitie.

Arnhems innovatielab voor energietransitie roept op om deel te nemen
02-07-2020

HAN, IPKW, gemeente Arnhem en provincie Gelderland slaan de handen ineen met het Connectr Energy Innovation Lab. Tijdens een online kennismaking op 29 juni riepen zij bedrijven op om deel te nemen.

Interview Katapult: scherpe focus SEECE werpt vruchten af
25-06-2020

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise is betrokken bij een aantal projecten in de Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s, een subsidieregeling die gekoppeld is aan het Klimaatakkoord. Programmamanger Tinus Hammink vertelt in een interview met Katapult hoe SEECE in deze positie kwam.

Video: laadinfrastructuur biedt kansen voor flexibilisering energiesysteem
22-06-2020

Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen biedt de nodige flexibiliteit; deze draagt bij aan een betrouwbare én betaalbare elektriciteitsvoorziening. Het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur maakte een video over dit onderwerp én schreef er een artikel over.

Een banenmotor in coronatijd: ‘Gebruik de energietransitie voor economisch herstel’
22-06-2020

Energiemaatregelen kunnen de economie een boost geven in coronatijd. Centres of expertise - waaronder SEECE - spelen daar een actieve rol in, aldus Marsha Wagner van de Topsector Energie. ‘Zorg dat onderwijsinstellingen, waaronder hogescholen, een goede partner zijn in de regionale energiestrategie.’

Enowatts is van start: Consortium onderzoekt waterstofopslag voor Arnhemse windenergie
16-06-2020

Kennisinstellingen, bedrijven en de gemeente Arnhem gaven 6 juni het startschot voor het project Enowatts (ENergieOpslag in WATerstof: Toepassingen en Scenario’s). Zij doen onderzoek naar een waterstofcentrale op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, voor de opslag van windenergie en een scala aan andere toepassingen.

Energiecursussen HAN populair in coronatijd: ‘Er is een tekort aan kennis op hoog niveau’
03-06-2020

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voedt de energiesector met kennis door middel van cursussen. Dat gebeurt, in tijden van corona, digitaal. Deze aanpak is niet geheel nieuw. ‘We zijn vijf jaar geleden al begonnen met cursussen op afstand.’

Video: hoe wordt de Nederlandse laadinfrastructuur uitgebreid?
26-05-2020

Om tot emissievrij personenvervoer te komen, heeft Nederland veel nieuwe laadpunten nodig. 1,7 miljoen in 2030, is de ambitie. Hoe krijgen betrokken partijen dat voor elkaar? Twee vloggers van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur doken in deze kwestie.

Technisch Weekblad schrijft over samenhang arbeidsmarkt en energie-innovaties
25-05-2020

Wat is de sleutel voor een duurzaam en betrouwbaar elektriciteitsnet? Ballard Asare-Bediako, hoofddocent en onderzoeker bij het lectoraat Meet- en Regeltechniek op de HAN, geeft antwoord op deze vraag in het Technisch Weekblad van 22 mei.

Student deelt ervaring met Operational Network Program: “Ik moet techniek voelen, zien en ruiken”
20-05-2020

Na een zoektocht naar de ideale studie kwam Scott Tacke terecht bij het Operational Network Program, een leerwerkprogramma voor praktische hbo-technici. Nu werkt hij aan hoogspanningstechnologie bij Qirion én studeert hij Elektrotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Venema E-mobility betrekt HAN-studenten bij ontwikkeling laadtechnologie
13-05-2020

Venema E-mobility, een Arnhems bedrijf dat zich richt op energiemanagementoplossingen, trekt de banden met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen aan. Momenteel werkt Venema E-mobility met techniekstudenten aan een slim laadpunt met opslagcapaciteit voor elektrische voertuigen.

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten