Nieuws

SEECE ten tijde van de coronacrisis

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening.   Lees verder
02-07-2020

HAN, IPKW, gemeente Arnhem en provincie Gelderland slaan de handen ineen met het Connectr Energy Innovation Lab. Tijdens een online kennismaking op 29 juni riepen zij bedrijven op om deel te nemen.

25-06-2020

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise is betrokken bij een aantal projecten in de Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s, een subsidieregeling die gekoppeld is aan het Klimaatakkoord. Programmamanger Tinus Hammink vertelt in een interview met Katapult hoe SEECE in deze positie kwam.

22-06-2020

Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen biedt de nodige flexibiliteit; deze draagt bij aan een betrouwbare én betaalbare elektriciteitsvoorziening. Het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur maakte een video over dit onderwerp én schreef er een artikel over.

22-06-2020

Energiemaatregelen kunnen de economie een boost geven in coronatijd. Centres of expertise - waaronder SEECE - spelen daar een actieve rol in, aldus Marsha Wagner van de Topsector Energie. ‘Zorg dat onderwijsinstellingen, waaronder hogescholen, een goede partner zijn in de regionale energiestrategie.’

16-06-2020

Kennisinstellingen, bedrijven en de gemeente Arnhem gaven 6 juni het startschot voor het project Enowatts (ENergieOpslag in WATerstof: Toepassingen en Scenario’s). Zij doen onderzoek naar een waterstofcentrale op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, voor de opslag van windenergie en een scala aan andere toepassingen.

03-06-2020

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voedt de energiesector met kennis door middel van cursussen. Dat gebeurt, in tijden van corona, digitaal. Deze aanpak is niet geheel nieuw. ‘We zijn vijf jaar geleden al begonnen met cursussen op afstand.’

26-05-2020

Om tot emissievrij personenvervoer te komen, heeft Nederland veel nieuwe laadpunten nodig. 1,7 miljoen in 2030, is de ambitie. Hoe krijgen betrokken partijen dat voor elkaar? Twee vloggers van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur doken in deze kwestie.

25-05-2020

Wat is de sleutel voor een duurzaam en betrouwbaar elektriciteitsnet? Ballard Asare-Bediako, hoofddocent en onderzoeker bij het lectoraat Meet- en Regeltechniek op de HAN, geeft antwoord op deze vraag in het Technisch Weekblad van 22 mei.

20-05-2020

Na een zoektocht naar de ideale studie kwam Scott Tacke terecht bij het Operational Network Program, een leerwerkprogramma voor praktische hbo-technici. Nu werkt hij aan hoogspanningstechnologie bij Qirion én studeert hij Elektrotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

13-05-2020

Venema E-mobility, een Arnhems bedrijf dat zich richt op energiemanagementoplossingen, trekt de banden met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen aan. Momenteel werkt Venema E-mobility met techniekstudenten aan een slim laadpunt met opslagcapaciteit voor elektrische voertuigen.

13-05-2020

Techniekstudenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzoeken hoe energie van een Arnhemse windmolen kan worden opgeslagen in waterstof. Hun grootste uitdaging: een systeem bedenken dat zowel technisch als economisch aantrekkelijk is. ‘We willen geen technische oplossingen die alleen maar op papier werken.’

23-04-2020

Twee jaar geleden startte de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het project HP-Launch, samen met andere kennisinstellingen en bedrijven. Het doel: een warmtepomp voor bestaande Nederlandse woningen ontwikkelen, zodat het gebruik van aardgas vermindert. Het project werd in maart afgerond. Wat heeft het onderzoeksconsortium bereikt?

19-04-2020

Mohammed Alsaleh blikt terug op een bezoek aan netwerkbedrijf Alliander in Duiven. Bedrijfsexcursies zijn onderdeel van een onderwijsprogramma voor statushouders; ze helpen deelnemers in hun zoektocht naar een werkgever in de energiesector.

08-04-2020

Het Natuurkundenetwerk dompelt jongeren onder in techniek en enthousiasmeert ze voor elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Het netwerk biedt onder andere een masterclass arduino aan, waarin leerlingen met robotautootjes aan de slag gaan.

07-04-2020

Ondanks de coronacrisis werken onderzoekers, studenten en bedrijven samen aan energieprojecten. Zo ontwikkelen studenten en onderzoekers van de HAN een open source-energiecontroller met het Brabantse bedrijf Contecto. Dat doen zij grotendeels vanuit huis. ‘Die printplaat komt later wel.’

07-04-2020

In september 2021 moet het langverwachte Innovatielab openen op het IPKW, gericht op Energie en Mobiliteit. Momenteel wordt er druk gewerkt aan ontwerp en invulling. Maar tot het zover is, staan de hybride leeromgevingen op het IPKW allesbehalve stil.

31-03-2020

Videomakers Jelle en Dave interviewden talloze experts over de laadinfrastructuur van de toekomst. Hun YouTube-video's nemen de kijker mee in de ontwikkeling van laadpalen, de impact van elektrische auto’s op het elektriciteitsnet en nog veel meer.

29-03-2020

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening.

26-03-2020

Met een onafgemaakte studie Geologie in zijn zak vluchtte Badr Ali (30) voor de burgeroorlog in Syrië. Via Irak, waar hij kort werkte als operator in de energiesector, belandde hij in Nederland. Nu hij een verblijfsvergunning heeft, wil hij alsnog afstuderen. Via een leerwerktraject aan de HAN richt hij zijn pijlen op een carrière in de techniek.

23-03-2020

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise investeert in een socialemediacampagne over de hbo-opleiding Elektrotechniek, gericht op studiekiezers in het voortgezet onderwijs. Tijdens de campagne laten vloggers zien dat elektrotechnische toepassingen heel bijzonder kunnen zijn. ‘Je moet laten zien dat de energiewereld enorm spannend is.’