Toolbar
header foto

Nieuws

SEECE ten tijde van de coronacrisis

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening. † Lees verder
Interview TenneT: “We hebben elkaar nodig om antwoorden te vinden.”
02-07-2021

In de energietransitie groeit de vraag naar talentvolle arbeidskrachten en technologische innovatie. Om aan die vraag te voldoen, is samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven essentieel. Dat vertellen Robert-Jan de Bes en Inge Vernooy-Klijberg van hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een interview.

Erik Folgering: In Connectr weten studenten aan welke puzzel ze werken
30-06-2021

Hoe stuur je studenten met goede energietransitievaardigheden de wijde wereld in? Erik Folgering houdt zich al jaren bezig met die vraag. Voorheen bij SEECE, maar sinds kort als kernteamlid van Connectr ťn als onderzoeker aan de Radboud Universiteit. “Human capital is minstens zo belangrijk als energie-innovaties.”

Themaroute waterstof; HAN-studenten verdiepen zich in buffering van duurzaam gas
28-06-2021

Techniekstudenten van de HAN deden onderzoek naar de opslag van waterstof in aardgasleidingen. Het onderzoek is onderdeel van de themaroute waterstof, een project waarin studenten expertise opbouwen. “Ik wil op dit project verder bouwen en op wijkniveau waterstofopslag creŽren.”

Interview KEMA Laboratories: Energietechnologie verandert in hoog tempo
23-06-2021

Wat is de waarde van het SEECE-netwerk in de energietransitie? Peter Vaessen van KEMA Laboratories vertelt waarom hij samenwerkt met andere bedrijven en kennisinstellingen. “Als je de energietransitie voor elkaar wil krijgen, dan moet je rekening houden met de hele keten.”

Leerwerktraject statushouders: nieuwe kans in de energiebranche
11-06-2021

Je bent als statushouder in Nederland terechtgekomen. Je barst van het talent, maar je diploma’s zijn hier ongeldig. Wat doe je dan? Met een speciaal leerwerktraject geeft de HAN statushouders de kans om hun kwaliteiten voor de energietransitie in te zetten. “Het is een win-winsituatie.”

Interview DNV: “We hebben meer briljante geesten nodig voor de energietransitie”
30-05-2021

Wat is de waarde van het SEECE-netwerk in de energietransitie? Theo Bosma en Sander Domensino van DNV vertellen waarom zij samenwerken met kennisinstellingen en bedrijven. “Het opschalen van energietechnologie is een enorme uitdaging.”

De belangrijkste keuzes in de energietransitie
25-05-2021

Onze energiehuishouding gaat op de schop. Dat is vastgesteld in het Klimaatakkoord. Voor Nederland geldt dat in 2050 de elektriciteitsvoorziening voor 95 procent CO2-neutraal moet zijn.

Connectr versnelt energie-innovaties
25-05-2021

Studenten van mbo, hbo en de universiteit werken bij Connectr samen met onderzoekers en bedrijven aan energie-innovaties. Het doel: een bijdrage leveren aan de energietransitie en het stimuleren van de regionale werkgelegenheid.

Breed consortium puzzelt aan waterstofketen in het project ENOWATTS
20-05-2021

Hoe kan waterstof bijdragen aan de betrouwbaarheid ťn betaalbaarheid van de duurzame energievoorziening? In het project ENOWATTS werkt een breed pallet aan organisaties aan de waterstofketen, op weg naar een antwoord op die vraag.

Portret Liander-directeur: Zonder energie staat alles stil
19-05-2021

Sarike van Wettes werkgebied behelst alles wat te maken heeft met onderhoud van het gas- en elektriciteitsnet en het voorkomen van storingen. Als die zich toch voordoen, moet er zo snel mogelijk een oplossing komen. Ze geeft als directeur leiding aan 1000 medewerkers.

Techniek als middel om problemen op te lossen
18-05-2021

Jerom Janssen weet lange tijd niet wat hij wil worden, uiteindelijk ontdekt hij dat je met techniek problemen kan oplossen en mensen met elkaar kan verbinden. ‘Regelmatig doe ik even een stapje terug in mijn werk en vraag ik me af: wat ben ik aan het doen? Waarom doe ik dit en kan het nog slimmer?’

Netarchitect bij Liander: ‘Met een traineeship kom je erachter wat je echt leuk vindt’
14-05-2021

Welke vervolgstudie ze moest kiezen na de havo, vond Eva Driessen erg lastig. Uiteindelijk koos ze voor energietechniek en vond ze een baan als netarchitect bij Liander. ‘In deze functie lever ik mijn bijdrage aan de wereld van morgen.’

Van vwo naar hbo: Werktuigbouwkundestudent Devin werkt aan robots en drones
28-04-2021

Na een periode van twijfel koos Devin Hol voor een vervolgopleiding op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij zit momenteel in het derde jaar van de opleiding Werktuigbouwkunde. Hoe ervaart hij die als oud-vwo’er?

Q-highschool-leerlingen bouwen thuis een rijdende robot
20-04-2021

Twintig enthousiaste deelnemers van de Q-highschool vonden een Arduino op de mat. Met behulp van hard- en software transformeerden de leerlingen deze minicomputer in vijf lessen tot een zelfrijdende robot die nergens tegenaan botst.

Samenwerken in de driehoek: ‘Er liggen kansen voor publieke meningsvorming’
12-04-2021

De HAN deed onderzoek naar samenwerkingsverbanden waar de hogeschool zelf onderdeel van uitmaakt. In dit artikel reageren drie hogeschoolonderzoekers op de resultaten. Zijn alle ingrediŽnten voor een vruchtbare samenwerking aanwezig? Of moeten er nog ingrediŽnten worden toegevoegd?

Be an Engineer-campagne trekt ‘verborgen talent’ naar technieksector
08-04-2021

Hogescholen en bedrijven scholen ‘verborgen talenten’ om tot engineer. Ze bieden zij-instromers de kans op een hbo-opleiding in combinatie met een baan. Het initiatief Be an engineer moet deze manier van leren en werken een boost geven.

Volta Energy komt in een stroomversnelling
08-04-2021

Volta Energy voorziet met zo’n twintig verplaatsbare energiesystemen bouwplaatsen, camerasystemen en evenementen van stroom. Duurzame stroom, wel te verstaan. Het bedrijf levert een schoon alternatief voor dieselagregaten.

Wattsun begint waar het elektriciteitsnet stopt
08-04-2021

Koen Olieslagers en Bart Hendriks leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Koen studeerde Industrieel Product Ontwerpen, Bart CommerciŽle Economie. Samen zetten ze begin 2016 het bedrijf Wattsun pop-up power op. Het begin van een avontuur.

‘Petrolhead’ bouwt grootste waterstofbatterij ter wereld
04-04-2021

Met zijn bedrijf Elestor bouwt HAN-alumnus Wiebrand Kout nu de grootste waterstofbromide-flowbatterij ter wereld. ‘Betaalbare energieopslag is de crux van een duurzaam energiesysteem.’

HAN-studenten werken aan bakfiets op waterstof
04-04-2021

Twee vierdejaars studenten van de HAN, Mika Damen en Roy Bos, werken bij Alles over Waterstof in Arnhem aan de HydroCargo. Dit is een bakfiets, aangedreven door waterstof.

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten