header foto

Nieuws

SEECE ten tijde van de coronacrisis

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening.   Lees verder
HAN-studenten zetten in op gedragsverandering met slimme thermostaat
26-11-2020

Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) storten zich op een open source energiecontroller. Dit semester ligt de aandacht op een gebruiksvriendelijk design, een essentieel element van duurzame energietechnologie.

Video: RTL Z zoomt in op waterstofverwarming Eusebiuskerk
25-11-2020

Een lokaal consortium wil de Eusebiuskerk in Arnhem verduurzamen door middel van waterstof. Doe maar duurzaam, een programma van RTL Z, maakte een item over de ambitieuze plannen.

Eerste baan in installatietechniek: ‘Elke dag is een verrassing’
25-11-2020

Ghada Alibraheem belandde middenin de energietransitie. Via een leerwerktraject voor statushouders vond ze haar eerste baan. ‘De opleiding is interessant, maar moeilijk. Van mijn werk krijg ik positieve energie ook al is alles anders dan in Syrië.’

HAN wint twee keer bij RAAK Awards 2020 met energie-projecten
23-11-2020

De HAN viel in de prijzen bij de RAAK Awards 2020, een initiatief dat praktijkgericht onderzoek aan hogescholen op de kaart zet. De Console, een geconcentreerd zonne-energiesysteem, won de publieksprijs. Waterstofproject HYDROVA werd tweede bij de juryprijs.

Scholieren bouwen drones dankzij Q-highschool en SEECE Energietalent
16-11-2020

Veertien scholieren maakten op Industriepark Kleefse Waard kennis met de praktijk, bouwden een houten drone en kregen een rondleiding door het HAN Powerlab. ‘Door scholieren in een vroeg stadium met elektrotechniek en werktuigbouwkunde in contact te brengen, willen we de instroom bij technische opleidingen vergroten’, zegt Leonie Dijkhof van SEECE Energietalent.

Onderzoekers HAN bundelen projectresultaten tot één groot warmtemodel
12-11-2020

SEECE-partners werken aan een duurzame warmtevoorziening in de gebouwde omgeving – in talloze projecten. De resultaten van deze projecten passen als puzzelstukken in elkaar, vertelt onderzoeker Rob ter Steeg. ‘We zijn bezig om een overkoepelend model te bouwen.’

Op weg naar slimme wijkgerichte energietransitie dankzij AI en big data
10-11-2020

Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werken onderzoekers met verschillende disciplines met elkaar aan energievraagstukken. Bijvoorbeeld op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en Big Data (BD).

Doekle Terpstra: Werkveld en beroepsonderwijs zijn in positieve zin tot elkaar veroordeeld
04-11-2020

Vanuit SEECE storten de HAN en de installatiesector zich gezamenlijk op die vraag. Doekle Terpstra, voorzitter van brancheorganisatie Techniek Nederland, vertelt over het belang van een structurele samenwerking met het hoger beroepsonderwijs.

Technisch Weekblad: de toekomst van energieopslag is diffuus
25-10-2020

Energieopslag speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Wat doen onderzoekers, die gelieerd zijn aan SEECE, op dit thema? Daar publiceerde het Technisch Weekblad een artikel over.

Consortium ontwikkelt tool voor warmtepompkeuze: “Installateurs zien door de bomen het bos niet meer”
16-10-2020

Installateurs verdrinken in de hoeveelheid beschikbare warmtepompcomponenten. Een configurator, die momenteel wordt ontwikkeld door kennisinstellingen en bedrijven, helpt bij de keuze voor een goed warmtepompsysteem.

Waterstofproject HYDROVA genomineerd voor RAAK-award 2020
15-10-2020

HYDROVA is genomineerd voor de RAAK-award 2020, een prijs voor innovatief praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. In het project van de HAN-lectoraten Duurzame Energie en Automotive Research werkten onderzoekers en studenten met 17 mkb-bedrijven aan de validatie van waterstof-brandstofcelsystemen.

Naar het hbo met een vwo-diploma: ‘Als persoon ben ik ontzettend vooruitgegaan’
07-10-2020

Tommie Maas zit in het laatste jaar van zijn studie Elektrotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarvoor haalde hij zijn vwo-diploma, ging hij naar de Universiteit in Eindhoven en bezorgde hij pizza’s. ‘Ik heb van geen enkele stap spijt gehad.’

Zij-instroom op hbo-niveau: therapeuten kiezen voor de installatiebranche
05-10-2020

Fysiotherapeut Tijs van der Meer en een radiotherapeut Stefan Buter gingen aan de slag als installatietechnici. Hun verhaal laat zien dat de schaarse groep arbeidskrachten in de techniek kan worden aangevuld met professionals uit andere sectoren.

Breed opgeleide masterstudenten klaar voor de energiearbeidsmarkt
02-10-2020

Een nieuwe lichting studenten van de HAN-mastertrack Sustainable Energy staat op het punt om af te studeren. Ze doken diep in de theorie van energiesystemen en werkten voor bedrijven aan praktijkopdrachten.

Derde groep ONP’ers start: een nieuwe generatie engineers
01-10-2020

Het Operational Network Program, een leerroute waar SEECE nauw bij betrokken is, ging voor de derde keer van start. Praktische havisten werken bij netwerkbedrijf Alliander én studeren Elektrotechniek/Energietechniek op de HAN. In dit artikel stelt de nieuwe groep zich voor.

Q-highschool en HAN bundelen krachten: leerlingen bouwen eigen drone
29-09-2020

Veertien leerlingen van middelbare scholen in en om Arnhem storten zich momenteel enthousiast op het leeravontuur “Bouw je eigen drone”. SEECE speelt in prominente rol in de samenwerking.

CleanMobilEnergy: Consortium slaat zonnestroom op voor Arnhemse laadpalen
17-09-2020

In Arnhem wordt een opslagsysteem voor zonnestroom gerealiseerd, waardoor voertuigen in de stad kunnen rijden op duurzame energie. Het betreft een vierjarig onderzoeksproject waarin overheid, bedrijven en kennisinstellingen samenwerken.

Whitepapers LEVE helpen energietransitie begrijpen
17-09-2020

Het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE) stelt whitepapers beschikbaar die inzicht geven in de energietransitie. De lectoren willen hiermee bijdragen aan een betere discussie.

SEECE en energieopslag: ‘We willen geen oplossingen die alleen op papier werken’
15-09-2020

Opslagtechnologie moet bijdragen aan een duurzame energievoorziening die betrouwbaar én betaalbaar is. Ballard-Asare Bediako, onderzoeker bij het lectoraat Meet- en Regeltechniek, weidt in een interview uit over de rol van SEECE in het opslagvraagstuk.

Volta Energy bestormt de markt met nieuwe zon-aggregaten
10-09-2020

De ontwikkeling van zon-aggregaten komt in een stroomversnelling bij het Westervoortse bedrijf Volta Energy. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen speelt een rol in dit proces. ‘Daar worden innovaties bedacht waar je als bedrijf weinig tijd voor hebt.’

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten