header foto

Nieuws

SEECE ten tijde van de coronacrisis

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening.   Lees verder
Samenwerken in de driehoek: ‘Er liggen kansen voor publieke meningsvorming’
12-04-2021

De HAN deed onderzoek naar samenwerkingsverbanden waar de hogeschool zelf onderdeel van uitmaakt. In dit artikel reageren drie hogeschoolonderzoekers op de resultaten. Zijn alle ingrediënten voor een vruchtbare samenwerking aanwezig? Of moeten er nog ingrediënten worden toegevoegd?

Be an Engineer-campagne trekt ‘verborgen talent’ naar technieksector
08-04-2021

Hogescholen en bedrijven scholen ‘verborgen talenten’ om tot engineer. Ze bieden zij-instromers de kans op een hbo-opleiding in combinatie met een baan. Het initiatief Be an engineer moet deze manier van leren en werken een boost geven.

Volta Energy komt in een stroomversnelling
08-04-2021

Volta Energy voorziet met zo’n twintig verplaatsbare energiesystemen bouwplaatsen, camerasystemen en evenementen van stroom. Duurzame stroom, wel te verstaan. Het bedrijf levert een schoon alternatief voor dieselagregaten.

Wattsun begint waar het elektriciteitsnet stopt
08-04-2021

Koen Olieslagers en Bart Hendriks leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Koen studeerde Industrieel Product Ontwerpen, Bart Commerciële Economie. Samen zetten ze begin 2016 het bedrijf Wattsun pop-up power op. Het begin van een avontuur.

‘Petrolhead’ bouwt grootste waterstofbatterij ter wereld
04-04-2021

Met zijn bedrijf Elestor bouwt HAN-alumnus Wiebrand Kout nu de grootste waterstofbromide-flowbatterij ter wereld. ‘Betaalbare energieopslag is de crux van een duurzaam energiesysteem.’

HAN-studenten werken aan bakfiets op waterstof
04-04-2021

Twee vierdejaars studenten van de HAN, Mika Damen en Roy Bos, werken bij Alles over Waterstof in Arnhem aan de HydroCargo. Dit is een bakfiets, aangedreven door waterstof.

TenneT-medewerkers spijkeren energie-kennis bij op de HAN
31-03-2021

Professionals bij netbeheerder TenneT krijgen met de post-hbo-cursus Elektrische Energietechniek van de HAN beter inzicht in het opwekken, transporteren en de distributie van elektrische energie. ‘Bij elk college dat ik volg, vallen er dingen op hun plek die ik tijdens mijn werk tegenkom.’

Van elektrotechnici tot werktuigbouwkundigen: HAN-deeltijdstudenten versterken de technieksector
18-03-2021

Hoe ervaren bedrijven deeltijdstudenten van de HAN? Hoppenbrouwers Techniek is te spreken over twee studenten Gebouwgebonden Installatietechniek, en over deeltijders in het algemeen. “Ze geven een mooie dynamiek.”

Technisch Weekblad: Elektriciteitsnet op schaal toont gevolgen van onze keuzes
08-03-2021

Op de Academie Engineering en Automotive van de HAN staat een elektriciteitsnet op schaal dat gebruikt wordt voor onderwijs en onderzoek. Het Technisch Weekblad publiceerde 4 maart een artikel over het nut van deze technologie.

Samenwerken aan energie-innovatie; Connectr is van start
03-03-2021

De provincie Gelderland draagt ruim 4,6 miljoen bij aan de eerste activiteiten van Connectr – Energy Innovation. Dat werd op woensdag 3 maart besloten. Het initiatief versnelt de energietransitie en versterkt de Gelderse economie.

ALS HBO SAMEN RICHTING MEER MAATSCHAPPELIJKE IMPACT
01-03-2021

Als hogeschool ben je bezig met bepaalde thema's. Hoe weet je wat ándere hogescholen rondom diezelfde thema’s doen? En hoe vergroot je straks als hbo-sector gezamenlijk je maatschappelijke impact in het landelijk overleg?

Van vwo naar hbo: Bianca wil aan de slag met hoogspanning
24-02-2021

Nadat Bianca Niekerk haar vwo-diploma haalde, koos ze voor een hbo-opleiding op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Elektrotechniek. ‘In de techniek is altijd werk, uitdaging en vernieuwing.’

Nieuwe deelnemers aan statushouders-traject zoeken baan in energiesector
21-02-2021

Sinds januari staat een nieuwe groep technici klaar om aan de slag te gaan met duurzame energie. Negen statushouders nemen deel aan een onderwijstraject op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen dat ze voorbereidt op een technische deeltijdopleiding. ‘Ik heb al twintig jaar ervaring. Het lijkt me mooi om ook hier een rol te vervullen in de techniek.’

Via havo naar werk en opleiding in energietransitie
06-02-2021

Met een havo-diploma op zak aan het werk én een opleiding volgen, waarmee je à la minuut een bijdrage levert aan de energietransitie. De opleiding Operational Network Program maakt het mogelijk.

HAN en SEECE experimenteren met themaroutes in geflexibiliseerd hbo-onderwijs
06-02-2021

Als het hbo wil anticiperen op maatschappelijk relevante ontwikkelingen, dan moet een gedeelte van het onderwijs flexibel zijn. In dat flexibele deel doen studenten ervaring op met thema’s die belangrijk zijn voor de energietransitie.

Statushouders krijgen baan via leerwerktraject in energiesector
04-02-2021

Vanwege snelle veranderingen in de energievoorziening is er een schreeuwend tekort aan vakmensen. Terwijl hoogopgeleide asielzoekers met een technische achtergrond vaak niet aan de bak komen. Daarom startten HAN SEECE en partners in januari 2020 een nieuw leerwerktraject in de energiesector. Twaalf statushouders namen de uitdaging aan. De pilot is geslaagd, ondanks corona, en krijgt een vervolg.

De HydroCargo; in het Waterstoflab wordt een waterstofbakfiets ontwikkeld
03-02-2021

De HydroCargo, zo heet de bakfiets op waterstof die sinds 1 februari in Arnhem ontwikkeld wordt. Overheden, bedrijven, een stichting en een kennisinstelling werken samen aan het project in het Waterstoflab van de HAN.

Arnhemse Energy-mobilityhub versnelt energietransitie
03-02-2021

Elke woonwijk heeft op niet al te lange termijn zijn eigen Energy-mobilityhub, verwacht Melvin Venema. Via deze hub kunnen mensen niet alleen de accu van hun elektrische auto opladen, de accu kan ook elektriciteit leveren op momenten dat er veel energie wordt gebruikt. ‘Met deze vorm van peak-shaving versnel je de energietransitie.’

Cyrus Smith kan duurzame elektriciteit beheersbaar maken
29-01-2021

In het project Cyrus Smith ontwikkelen HyMatters en de HAN een mobiel systeem dat groene waterstof produceert. Doel: het elektriciteitsnet ontlasten en waardevolle waterstofkennis opdoen.

Hbo- en mbo-studenten werken samen aan HAN-waterstofvoertuig
19-01-2021

Deze zomer is het eigen waterstofvoertuig van de HAN echt klaar. Studenten van de HAN werkten hiervoor samen met studenten van ROC Rijn IJssel. Eerlijk is eerlijk: dat ging niet zonder slag of stoot, maar het leverde uiteindelijk mooie resultaten op.

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten