header foto

Nieuws

SEECE ten tijde van de coronacrisis

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise werkt tijdens de corona-epidemie digitaal door aan een betrouwbare en betaalbare elektriciteitsvoorziening.   Lees verder
Technisch Weekblad: de toekomst van energieopslag is diffuus
25-10-2020

Energieopslag speelt een cruciale rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Wat doen onderzoekers, die gelieerd zijn aan SEECE, op dit thema? Daar publiceerde het Technisch Weekblad een artikel over.

Consortium ontwikkelt tool voor warmtepompkeuze: “Installateurs zien door de bomen het bos niet meer”
16-10-2020

Installateurs verdrinken in de hoeveelheid beschikbare warmtepompcomponenten. Een configurator, die momenteel wordt ontwikkeld door kennisinstellingen en bedrijven, helpt bij de keuze voor een goed warmtepompsysteem.

Waterstofproject HYDROVA genomineerd voor RAAK-award 2020
15-10-2020

HYDROVA is genomineerd voor de RAAK-award 2020, een prijs voor innovatief praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. In het project van de HAN-lectoraten Duurzame Energie en Automotive Research werkten onderzoekers en studenten met 17 mkb-bedrijven aan de validatie van waterstof-brandstofcelsystemen.

Naar het hbo met een vwo-diploma: ‘Als persoon ben ik ontzettend vooruitgegaan’
07-10-2020

Tommie Maas zit in het laatste jaar van zijn studie Elektrotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarvoor haalde hij zijn vwo-diploma, ging hij naar de Universiteit in Eindhoven en bezorgde hij pizza’s. ‘Ik heb van geen enkele stap spijt gehad.’

Zij-instroom op hbo-niveau: therapeuten kiezen voor de installatiebranche
05-10-2020

Fysiotherapeut Tijs van der Meer en een radiotherapeut Stefan Buter gingen aan de slag als installatietechnici. Hun verhaal laat zien dat de schaarse groep arbeidskrachten in de techniek kan worden aangevuld met professionals uit andere sectoren.

Breed opgeleide masterstudenten klaar voor de energiearbeidsmarkt
02-10-2020

Een nieuwe lichting studenten van de HAN-mastertrack Sustainable Energy staat op het punt om af te studeren. Ze doken diep in de theorie van energiesystemen en werkten voor bedrijven aan praktijkopdrachten.

Derde groep ONP’ers start: een nieuwe generatie engineers
01-10-2020

Het Operational Network Program, een leerroute waar SEECE nauw bij betrokken is, ging voor de derde keer van start. Praktische havisten werken bij netwerkbedrijf Alliander én studeren Elektrotechniek/Energietechniek op de HAN. In dit artikel stelt de nieuwe groep zich voor.

Q-highschool en HAN bundelen krachten: leerlingen bouwen eigen drone
29-09-2020

Veertien leerlingen van middelbare scholen in en om Arnhem storten zich momenteel enthousiast op het leeravontuur “Bouw je eigen drone”. SEECE speelt in prominente rol in de samenwerking.

CleanMobilEnergy: Consortium slaat zonnestroom op voor Arnhemse laadpalen
17-09-2020

In Arnhem wordt een opslagsysteem voor zonnestroom gerealiseerd, waardoor voertuigen in de stad kunnen rijden op duurzame energie. Het betreft een vierjarig onderzoeksproject waarin overheid, bedrijven en kennisinstellingen samenwerken.

Whitepapers LEVE helpen energietransitie begrijpen
17-09-2020

Het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE) stelt whitepapers beschikbaar die inzicht geven in de energietransitie. De lectoren willen hiermee bijdragen aan een betere discussie.

SEECE en energieopslag: ‘We willen geen oplossingen die alleen op papier werken’
15-09-2020

Opslagtechnologie moet bijdragen aan een duurzame energievoorziening die betrouwbaar én betaalbaar is. Ballard-Asare Bediako, onderzoeker bij het lectoraat Meet- en Regeltechniek, weidt in een interview uit over de rol van SEECE in het opslagvraagstuk.

Volta Energy bestormt de markt met nieuwe zon-aggregaten
10-09-2020

De ontwikkeling van zon-aggregaten komt in een stroomversnelling bij het Westervoortse bedrijf Volta Energy. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen speelt een rol in dit proces. ‘Daar worden innovaties bedacht waar je als bedrijf weinig tijd voor hebt.’

Van vwo naar hbo; werktuigbouwkundestudent vertelt over haar uitdagende studieroute
08-09-2020

Nadat May Bergervoet na het vwo haar schooltas aan de vlaggenstok hing, startte ze een hbo-opleiding Werktuigbouwkunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. ‘Het feit dat je écht iets maakt trok me aan tot de opleiding.’

Future Factory brengt massale verduurzaming van woningen een stap dichterbij
02-09-2020

In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Om dat enorme aantal te halen werken 28 partijen, waaronder SEECE en de HAN, aan Future Factory. Dit project zorgt dat renovatieprojecten sneller én efficiënter uitgevoerd kunnen worden.

Elf statushouders klaargestoomd voor werken en leren in de techniek
14-07-2020

Het voorbereidend halfjaar ‘leren en werken in de techniek’ voor gevluchte technici zit erop. 10 juli kregen de deelnemers hun certificaat uitgereikt op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem.

Onderwijsinnovatie bij SEECE: ‘Vergaande flexibilisering is noodzakelijk’
09-07-2020

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise is een broedkamer voor onderwijsinnovatie; het lanceerde onlangs een aantal nieuwe initiatieven dat het leerproces van energieprofessionals flexibeler én effectiever moet maken.

Nieuw deeltijdtraject win-winsituatie voor statushouder en installatiebedrijf
09-07-2020

Het Noord-Hollandse installatiebedrijf Schouten Techniek nam onlangs een statushouder in dienst, via een programma van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en stichting UAF. ‘Ik ben gecharmeerd van de drive.’

Masterstudenten van de HAN optimaliseren smart grids voor duurzame energie
06-07-2020

HAN-studenten van de Master Engineering Systems ‘verslimmen’ energienetwerken in hun afstudeerperiode. De opdrachten dragen niet alleen bij aan hun onderwijs, ze zorgen ook voor essentiële innovatie in de energietransitie.

Arnhems innovatielab voor energietransitie roept op om deel te nemen
02-07-2020

HAN, IPKW, gemeente Arnhem en provincie Gelderland slaan de handen ineen met het Connectr Energy Innovation Lab. Tijdens een online kennismaking op 29 juni riepen zij bedrijven op om deel te nemen.

Interview Katapult: scherpe focus SEECE werpt vruchten af
25-06-2020

Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise is betrokken bij een aantal projecten in de Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s, een subsidieregeling die gekoppeld is aan het Klimaatakkoord. Programmamanger Tinus Hammink vertelt in een interview met Katapult hoe SEECE in deze positie kwam.

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten