Alumnus HAN Automotive: 'Elektriciteit opslaan kan veel goedkoper'

22 augustus 2016

†'Het opslaan van 100% duurzaam opgewekte energie wordt goedkoop, eenvoudig en flexibel met de Flow-batterij. Elestor werkt hard aan de ontwikkeling van deze batterij'. Dit zegt Wiebrand Kout, opgeleid als voertuigtechnisch ingenieur bij HAN Automotive. Hij is eigenaar van dit innovatieve bedrijf; een zeer kansrijke StartUp in Gelderland.

†Wiebrand Kout in gesprek met Henk Kamp

Regie over zon en wind

†Elestor staat voor electricity storage en speelt in op de noodzaak om de overstap naar duurzame energie nu echt te gaan maken. 'Het probleem zit ‘m allang niet meer aan de opwekkant. We hebben windmolens en zonnepanelen in overvloed. Nog los van alle andere manieren om energie duurzaam op te wekken. Je hebt echter geen regie over de zon en de wind, met pieken en dalen als direct gevolg. Daar moeten we vanaf', vindt Wiebrand Kout (39).

Hij studeerde aan HAN Automotive, was eerder werkzaam bij technologiebedrijven Nedstack (waterstofbrandstofcellen) en HyET (compressoren voor waterstoftankstations) in Arnhem.

Chemische samenstelling veranderen via Flow-battery

Kout: 'De enige manier is het opslaan van energie, dat is de missing link. In kleine toepassingen werkt de opslag prima, denk een mobiele apparatuur en auto’s. Die batterijen zijn echter te duur om hele grote hoeveelheden elektriciteit in op te slaan. Er is een opslagtechniek nodig die 5 tot 10 keer goedkoper is dan wat nu te koop is.'

'Wij ontwikkelen een zogenaamde Flow-battery. Hierin wordt de energie niet meer opgeslagen in de cel, maar in tanks waar zorgvuldig gekozen stoffen in zitten. Door te laden en te ontladen verandert de chemische samenstelling van deze stoffen. Als je meer energie wilt opslaan, zet je er gewoon een tankje naast. Dat maakt het systeem niet 2 keer zo duur. Als je een lithium-ion-batterij bouwt die ťťn kilowattuur aan elektriciteit op kan slaan, ben je ongeveer € 800,- kwijt. Voor de Flow-battery heb je maar € 10,- aan actieve materialen nodig', vertelt Kout enthousiast.

Gelderland Valoriseert

Bij de opzet van het bedrijf en de ontwikkeling van de Flow-battery heeft Elestor veel gehad aan de financiŽle steun van Gelderland Valoriseert. Dit consortium heeft als doel om het innovatieve vermogen van de regio te versterken. Elestor weet zich inmiddels gesteund door enkele investeerders, waaronder het Europese KIC InnoEnergyfonds.

'In 2017 gaan we verder met veldtesten om de kinderziektes eruit te halen, waarna het systeem in 2018 op de markt komt', kondigt Kout aan.

Praktijktest

De flow-batterij wordt momenteel in de praktijk getest. Het onderzoeksproject waar de test onder valt heet Flextore. Op de website van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN kunt u een projectomschrijving vinden. SEECE publiceerde vorig jaar een nieuwsbericht over het onderzoeksproject Flextore.

Meer weten?

Neem contact op met Wiebrand Kout via wiebrand.kout@elestor.nl of bel met 06 - 24 42 15 17.

Bron: HAN.nl, duurzame-energie.nu, StartUp 50 Gelderland