Toolbar
header foto

De HAN jaagt duurzame dakrenovatie aan

20 december 2016

 De bouwsector wil dakrenovatie goedkoper en duurzamer maken. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) helpt daarbij; ze stimuleert de ontwikkeling van een nieuw renovatieconcept.

  (Dit is het tweede verhaal in een serie van vier. De komende maanden verschijnen artikelen over de icoonprojecten, die aansluiten op het zwaartepunt Sustainable Energy and Environment van de HAN. Wil je weten wat het zwaartepunt en de icoonprojecten precies inhouden? Klik hier voor meer informatie.)

Dakelement van Isobouw, partner binnen het icoonproject Duurzaam Renovatiedak. Bron: Isobouw

Sector zoekt nieuwe concepten

In april gebeurde iets opmerkelijks in de Arnhemse Pijlkruidstraat. De bewoners van zes huizen schoven hun meubels van de muur en hadden een paar dagen later energielabel A++. Ingenieurs- en adviesbedrijf Quod Novum en Volkshuisvesting Arnhem voorzagen de woningen van een nieuwe schil: de gevels en het dak werden vervangen door nieuwe exemplaren, die vooraf werden gemaakt. Het betrof een pilot; de partijen testten een nieuw renovatieconcept.

Quod Novum en Volkshuisvesting Arnhem zijn niet de enigen die nieuwe, duurzame renovatiemethoden zoeken. Als Nederland zijn klimaatdoelstellingen wil halen, moeten enorm veel woningen gerenoveerd worden. ‘Met alleen windmolens en zonnepanelen gaan we het niet redden. In Nederland verbruiken we 3270 petajoule. Dat zijn 500 windmolens per gemeente’, zei bouwinnovator Jan Willem van de Groep in oktober, tijdens de kick-off van het icoonproject Duurzaam Renovatiedak.

Samenwerken aan vernieuwing

Het icoonproject Duurzaam Renovatiedak werd door het Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN in het leven geroepen. De hogeschool jaagt de ontwikkeling van een betaalbaar renovatieconcept aan, samen met bouwbedrijven en partijen die gelieerd zijn aan de bouwsector: isolatiebedrijven, klimaattechnici, architecten, installateurs, enzovoorts.

‘Wij proberen een dak te ontwikkelen met isolatie en installaties erin. Inclusief rekenmodel voor de opbrengsten. De bewoner moet helder hebben wat het hem kost en oplevert’, aldus projectleider Rob ter Steeg. Wie efficiënt wil renoveren, moet zorgen dat de werkzaamheden op de bouwplaats beperkt blijven. Dat kan door de ontwikkeling van universele bouwdelen met meerdere functies. Bijvoorbeeld zonnepanelen die het dak waterdicht maken, waardoor geen dakpannen meer nodig zijn.

 Dakelement van Isobouw, partner binnen het icoonproject Duurzaam Renovatiedak. Bron: Isobouw.

‘Geld, geld en geld’

De HAN is een systeemintegrator, een onafhankelijke partij die bedrijven samenbrengt en zorgt dat het dak ontwikkeld kan worden. De hogeschool zet hoog in. ‘We hebben een nobel streven: we willen dat het voor één woning mogelijk is, maar dat zal lastig worden. Het is belangrijk om een lage kostprijs te genereren’, zegt Ter Steeg. Gosse Landstra, oprichter van Quod Novum, is het daar roerend mee eens. ‘Er is een aantal partijen bezig om dit soort concepten in de markt te zetten. Maar willen we die markt veroveren, dan moeten de kosten naar beneden. Er zijn drie dingen belangrijk: geld, geld en geld’, aldus Landstra.

Met die financiële uitdaging in hun achterhoofd, werken studenten van de HAN mee aan het icoonproject. De opleidingen Bouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen zijn betrokken bij het Duurzaam Renovatiedak. Daarnaast heeft de hogeschool andere disciplines op het oog. Studenten van de Informatie Communicatie Academie kunnen energieverbruik inzichtelijk maken en studenten van de faculteit Economie en Management kunnen aan de slag met businesscases.

De kennis die uit het project voortkomt, vloeit uiteindelijk terug in het onderwijs. De studenten zijn tenslotte de huizenbouwers van de toekomst. Die kunnen maar beter verstand hebben van betaalbare en duurzame renovatieconcepten. De samenleving en de bouwwereld hebben hier behoefte aan.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE