De HAN werkt aan een energieneutrale bedrijfsvoering

20 mei 2015

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) maakt sinds februari 2015 deel uit van De Klimaatcoalitie. Maar waarom verdient de HAN eigenlijk een plek in dit verbond?

Partners van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) geven graag het goede voorbeeld, wanneer het gaat om duurzaamheid. De HAN, penvoerder van SEECE, heeft duurzame energie als speerpunt. Het thema wordt in onderzoek en onderwijs verwerkt maar ook toegepast in de gebouwen van de hogeschool. Drie voorbeelden:

1) Meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland

De HAN heeft het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. In mei 2014 werd I/O in Nijmegen in gebruik genomen, waar alle Nijmeegse opleidingen van de Faculteit Educatie worden gegeven.

Het gebouw blinkt uit op het gebied van duurzame energie. Dankzij een warmte-koudeopslagsysteem wordt hitte in de zomer opgeslagen en in de winter gebruikt. In de winter wordt de opgeslagen warmte vervangen door kou, die in de zomer gebruikt wordt om het gebouw te koelen.

In het glazen dak van het atrium zijn zonnecellen verwerkt, die het gebouw van elektriciteit voorzien. Er wordt zoveel mogelijk daglicht doorgelaten, waardoor weinig lampen nodig zijn, en er wordt energiezuinige led-verlichting gebruikt. ‘Tijdens de bouw is er één tl-balk doorheen geglipt. Die vonden we terug in een afzuigkap in de keuken’, zegt Jaap Weijenberg, projectleider HAN Huisvesting.

2) Arnhems warmtenet

De Arnhemse faculteiten van de HAN zijn aangesloten op het warmtenet. Warmte die vrijkomt bij afvalverwerkingsbedrijf AVR in Duiven wordt opgevangen en verspreid naar bedrijven en woningen in de regio. ‘Wij zijn sinds september 2013 aangesloten op het warmtenet. Financieel ging de HAN er niet op vooruit, maar het is een stuk beter voor het milieu’, zegt Weijenberg.

Toen de HAN werd aangesloten, kwam de warmte van industrieterrein Kleefse Waard in Arnhem. Toen zorgde de aansluiting voor vijftig procent CO2-reductie. Nu de warmte bij AVR wordt opgewekt, levert het warmtenet een CO2-reductie van zestig tot zeventig procent op. Al met al dus een aanzienlijke energiebesparing door hergebruik van afval.

3) Duurzame bedrijfsvoering

Duurzaamheid is doorgedrongen tot de bedrijfsvoering. Als de kans zich voordoet, worden maatregelen getroffen om energie te besparen. ‘Een tijdje geleden werd een lekkage geconstateerd bij de PABO. We moesten de dakbedekking op het dak vervangen en hebben gelijk extra isolatie aangebracht. Je bent dan toch bezig’, aldus Weijenberg. Daarnaast wordt energiezuinige led-verlichting geďnstalleerd en neem de HAN al vijf jaar elektriciteit af bij Green Choice.

De HAN heeft steeds minder impact op het klimaat. En terecht. Deelnemers aan de klimaatcoalitie beloven dat zij zo snel mogelijk, en in ieder geval in 2050, een klimaatneutrale bedrijfsvoering hebben.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE