Eerstejaars studenten winnen CleanTech Battle 2015

5 februari 2015

Vier eerstejaars HAN-studenten en een mbo-student van Aventus wonnen 3 februari de CleanTech Battle 2015. Zij ontwierpen een ‘levensbestendig’ bed voor Auping.

De winnaars werden bekend gemaakt tijdens CleanTech Tomorrow in Apeldoorn, een jaarlijks terugkerend evenement op het gebied van schone technologie. Tijdens de finale presenteerden drie teams hun resultaten in een bomvol Orpheustheater.

De eerstejaars studenten Embedded Systems Engineering en Industrieel Product Ontwerpen kregen de opdracht van Auping om een bed te ontwikkelen die een leven lang mee gaat. Deze moet dus geschikt zijn voor perioden van zwangerschap, ziekte en voor ouderen. Hiermee wordt onder andere energie bespaard, omdat de productie van het aantal bedden terugloopt.

De winnaars krijgen een passende prijs. Deze bestaat uit een excursie naar een windmolenpark op zee, vlakbij Egmond aan Zee. De studenten nemen de boot, krijgen onderweg uitgebreide toelichting en kunnen in gesprek met deskundigen.

Auping heeft laten weten dat het beddenproject wordt voortgezet en de studenten kunnen betrokken blijven, als ze dat willen. Dit soort innovaties sluit goed aan bij de beddenfabrikant. Het bedrijf wil in 2020 volledig duurzaam zijn.

Naast de winnaars stonden nog twee HAN-studenten op het podium. Eerstejaars Werktuigbouwkundestudenten pasten walsen aan waar zeefdoek voor de papierindustrie mee gemaakt wordt. Door de originele - zware - walsen te vervangen, besparen zij naar schatting ruim dertig procent energie.

Video over de challenge bekijken? Klik hier!

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE