Engineering-studenten presenteren projectresultaten aan opdrachtgevers

5 juli 2019

Engineering-studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) sloten donderdag 27 juni hun studiejaar af met een presentatie van hun semesterproject. De studenten werkten een half jaar lang, 2 dagen per week, op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) aan hun project.

HAN-studenten met warmtepomptechnologie

Ruim veertig projectgroepen, van drie tot zes studenten, stortten zich het vierde semester (tweede half jaar van het tweede studiejaar) op opdrachten van bedrijven en lectoraten. De studenten volgen de opleidingen Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Technische bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde.†

Warmtepomp

Studenten Bas, Ricardo en Wout studeren werktuigbouwkunde en werkten afgelopen periode aan een project voor het Lectoraat Meet en Regeltechniek van de HAN. Op het IPKW hielden de studenten zich bezig met de optimalisatie van luchtdoorstroming van warmtepompen op het dak.

In de toekomst kan aardgas niet meer gebruikt worden voor het verwarmen van woningen. Een warmtepomp op het dak kan, in combinatie met een CV-ketel, een oplossing bieden. De studenten kregen de opdracht om het rendement van de warmtepomp te verbeteren door optimalisatie van de ventilator van de warmtepomp. Om de situatie na te bootsen, gebruikten ze een testopstelling. De studenten hebben aanbevelingen gedaan aan het lectoraat. De opdrachtgever keek met tevredenheid terug op de resultaten van de studenten.

H2arvester

Werktuigbouwkunde-studenten Mika en Luuk werkten samen met elektrotechniek-student Tim aan de H2ARVESTER. De H2ARVESTER is een matrix van zonnepanelen, die zich autonoom verplaatst op landbouwgronden. Het doel is om meer groene energie op te wekken voor agrariŽrs, zonder dat de agrariŽr landbouwgrond hoeft in te leveren.

Na onderzocht te hebben welke technieken beschikbaar zijn, bedachten de studenten diverse concepten. In overleg met de opdrachtgever is een van de concepten verder uitgewerkt. Zo maakten de studenten een 3D-CAD-model van een concept-H2ARVESTER. Daarnaast raadden de studenten de opdrachtgever aanom een schaalmodel van hun ontwerp te maken, om zo goed te kunnen testen. Zowel de studenten als de opdrachtgever spreken over een leerzame periode en een prettige samenwerking.

Nieuw studiejaar

Vanaf september werken studenten uit het tweede studiejaar van engineeringopleidingen weer aan nieuwe projecten op IPKW, of bij het bedrijf op locatie. De studenten hebben afgelopen donderdag tijdens de Meet & Greet potentiŽle opdrachtgevers ontmoet. Deze week krijgen de studenten en opdrachtgevers te horen hoe de projectgroepen worden vormgegeven.

Bron: IPKW