Toolbar
header foto

Engineeringstudenten van start in Mobility Innovation Center op IPKW

7 september 2018

63 engineeringstudenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) startten begin deze maand met hun werkzaamheden in het Mobility Innovation Center (MIC), op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Ze werken 3 dagen per week aan 15 uitdagende projecten.

De studenten werken een half jaar lang aan praktijkopdrachten van bedrijven en lectoraten van de HAN. Deze hebben te maken met mobiliteit en duurzaamheid. In de studentprojecten komen verschillende disciplines samen. De opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek (Embedded Systems en Industrial and Power Systems), Industrieel Product Ontwerpen en Automotive zijn bij het MIC betrokken. 

Wat houden die projecten concreet in? Drie voorbeelden:

eBike elektrisch systeem

De projectgroep eBike bestaat uit twee studenten Elektrotechniek: Jeroen van de Kamp en Peter Halter. Zij gaan voor opdrachtgever Cas van Horck aan de slag met de eBike. Het elektrisch systeem van deze elektrische motorfiets moet worden herontworpen. Er is aandacht voor de accu, de bekabeling en het battery management-systeem. Een uitdaging: uiteindelijk moet alles in het frame passen.

De eBike kan straks door medewerkers van IPKW worden gebruikt om zich schoon en stil mee over het uitgestrekte industriepark te verplaatsen. 

v.l.n.r. Peter Halter, student Elektrotechniek, Cas van Horck, opdrachtgever IPKW en Jeroen van de Kamp, eveneens student Elektrotechniek

Refurbishment Hydraulic Press

Werktuigbouwkundestudent Mark Willemsen en Elektrotechniekstudenten Jari Berends en Arjan Pater vernieuwen het elektrische en hydraulische systeem van een pers uit 1964. Bovendien automatiseren ze de aansturing. Het stuk techniek is afkomstig van een oude productielijn en wordt in de toekomst gebruikt voor de fabricage van vezelversterkte composietdelen voor automotivetoepassingen. Bijvoorbeeld voor prototypes van lichtgewichtvoertuigen. Aan dit project werken ook derdejaars Automotive-stagairs mee.

v.l.n.r. Student Werktuigbouwkunde Mark Willemsen en elektrotechniekstudenten Arjan Pater en Jari Berends voor de hydraulische pers die zij weer helemaal van deze tijd gaan maken.

Nefusta

Industrieel Product Ontwerpen-studenten Sander Feuler, Guido Hagen en Lars Gloudemans kregen van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek de opdracht om een conceptontwerp te maken voor 'het tankstation van de toekomst'. Het New Energy Vehicles Fueling Station (Nefusta) is een laad- en tankstation dat allerlei vormen van toekomstig vervoer, met verschillende energiedragers, kan bedienen. Bijvoorbeeld door waterstof en biogas te verstrekken. Daarnaast ondersteunt Nefusta het elektriciteitsnet. Tijdelijke energieoverschotten kunnen in het tankstation worden opgeslagen en deze energie kan worden teruggeleverd wanneer er een tekort is. 

Foto v.l.n.r. studenten Industrieel Product Ontwerpen Lars Gloudemans, Guido Hagen en Sander Feuler, in gesprek met begeleider Rob ter Steeg

Bron: HAN.nl