Gelderland maakt werk van ’s werelds grootste waterstof-installatie voor energieopslag

12 april 2019

Gelderse partijen hebben de ambitie om een power-to-power-installatie op megawattschaal te openen. Gedeputeerde Peter Drenth (CDA, Energietransitie), wethouder Jan van Dellen (VVD, Economische Zaken) en wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks, Energie) tekenden vrijdag 12 april een intentieverklaring op het stadhuis in Arnhem.

Met de intentieverklaring conformeren verschillende Gelderse instellingen en bedrijven zich aan het project, waarmee ze de overstap naar groene energie faciliteren. Landelijk genereren we steeds meer groene stroom. Een positieve ontwikkeling die ook uitdagingen met zich meebrengt. De fluctuerende toevoer van zon- en windenergie die decentraal wordt opgewekt, zorgt voor een zware belasting van ons elektriciteitsnet.

Om dit te ondervangen, zet de power-to-power-installatie de piekstroom op locatie om in waterstof en slaat dit tijdelijk op. Zo kan de stroom later worden gebruikt voor elektriciteit, warm water of (waterstof)gas. Op deze wijze voorkomen we grote schommelingen op het elektriciteitsnet en is groene energie gewoon 24 uur per dag, overal beschikbaar. De power-to-Power-installatie is daarmee de ontbrekende schakel in de energietransitie.

Grootschalige opslag

Waterstofgas kan 20 tot 40 keer meer energie opslaan dan huidige batterij-technologieŽn en het productieproces is CO2-neutraal. De Power-to-Powerinstallatie vormt daarmee een groene waterstofketen, die het mogelijk maakt de fluctuerende energie uit natuurlijke bronnen decentraal op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is. Dat is op deze schaal nog nergens ter wereld in de praktijk gebracht.†

Onder de Gelderse maakindustrie en kenniscentra is alle expertise aanwezig, die nodig is om de volledig groene keten te realiseren. Tien Gelderse partijen hebben elkaar gevonden: MTSA, NEDSTACK, HYET, HYGEAR, VEOLIA, ALLIANDER, IPKW, DEKRA, de HAN en KIEMT gaan de samenwerking aan en delen hun kennis en ervaring. Samen streven ze een ambitieus doch helder doel na, vastgelegd in de intentieverklaring: ‘s werelds eerste volledig functionerende power-to power-installatie op megawatt-schaal, een op waterstof gedragen energieopslag-systeem op bedrijventerrein IPKW te Arnhem.

Werk van de energietranstie

De Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp (Energie) en Jan van Dellen (Economische Zaken) zijn vol lof over het initiatief: ‘In Arnhem wordt letterlijk werk gemaakt van de energietransitie. Met de kennis, kunde en innovatiekracht van dit unieke samenwerkingsverband van bedrijven bewijst Arnhem dat het voorop loopt als het gaat om het zoeken naar oplossingen voor het energievraagstuk waar we als samenleving voor staan.’

Gedeputeerde Peter Drenth zegt over de samenwerking: ‘Heel goed initiatief om kennis op te doen en te kijken of dit ons kan helpen in het versnellen van de energietransitie’.

Bron: Persbericht consortium