HAN draagt bij aan onderzoek naar lichte elektrische vrachtvoertuigen

10 november 2017

†De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) ontwikkelt sinds september technologie voor lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV), binnen het project LEVV-LOGIC. Deze transportmiddelen kunnen stadslogistiek schoner en efficiŽnter maken.

Een licht elektrisch vrachtvoertuig (LEVV)

In de stad worden steeds meer goederen bezorgd. Niet alleen boodschappen en maaltijden worden steeds vaker afgeleverd, ook in de bouwwereld geldt: vandaag besteld, morgen op de bouwplaats. Hierdoor zijn wegen steeds drukker bezet. Gevolg: ruimtegebrek, extra uitstoot en meer lawaai op straat. LEVV’s - die qua grootte tussen een auto en een fiets inzitten - kunnen overlast tegengaan.

Inzet LEVV

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) startte in september 2016 het project LEVV-LOGIC, binnen het onderzoeksprogramma Urban Technology. Door middel van het project wordt kennis toegepast voor een rendabele inzet van LEVV’s voor stadslogistiek. Dat doet de HvA samen met een aantal bedrijven, de Hogeschool Rotterdam en de HAN.

HAN Automotive en het Instituut Engineering van de HAN zijn sinds september 2017 bij het project betrokken en richten zich op voertuigtechnologie. ‘Wij optimaliseren een aantal voertuigconcepten, samen met de bedrijven Greenolution en Urban Arrow’, zegt Toin Peters, Projectmanager Automotive Research op de HAN.

Studenten

Ook studenten van de HAN zijn betrokken. Op het Mobility Innovation Center, een hybride leeromgeving op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem, werken studenten en bedrijven samen. Peters: ‘We verbeteren bijvoorbeeld de aandrijflijn van een trike met oplegger. Deze kan 800 kilo lading aan. We ontwerpen een nieuw type koeltrailer en werken aan het ontwerp voor een vijfwielig voertuig.’

Het LEVV-LOGIC-project past perfect bij de werkwijze van de HAN. De hogeschool wil samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en ondernemingen versterken. Het project draagt bovendien bij aan het HAN-zwaartepunt Sustainable Energy & Environment. Lichte elektrische voertuigen zijn een ‘schoon’ alternatief voor vervuilende vrachtwagens en bestelbusjes.

Nominatie

Het project bleef niet onopgemerkt. LEVV-LOGIC werd genomineerd voor de RAAK-award van SIA. (Dit Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek verstrekte tevens subsidie voor het project.) Met de prijs biedt SIA toonaangevend onderzoek van hogescholen een podium. Naast juryprijzen kent de RAAK-award een publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete project, via Facebook. De prijs wordt 30 november uitgereikt, tijdens het SIA-congres.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE