HAN start associate degree-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek

2 september 2019

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) start in september met de associate degree-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek. De sector vraagt om een breed-opgeleide technicus, die onder meer verstand heeft van duurzame energie.

In de Nederlandse installatiesector is behoefte aan een nieuw soort technicus, laat opleidingscoŲrdinator Ron M R Bosch weten. ‘We moeten studenten in het bedrijvenveld zodanig opleiden, dat zij een goede spil zijn in een installatiebedrijf.’ Het doel is om multidisciplinaire installatietechnici af te leveren. Professionals die kennis hebben van bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek ťn ICT.

Er is bovendien vraag naar technici die kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen, zoals de energietransitie. Het aantal zonnepanelen, warmtepompen, opslagsystemen en andere energietechniek groeit. Deze technologieŽn hebben invloed op de manier waarop gebouwen worden ontwikkeld. ‘Ook de schil is bijvoorbeeld belangrijk, het gebouw op zich. Als die heel dun is, zijn we energetisch gezien niet zo goed bezig en kost het veel meer energie.’

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding krijgen studenten te maken met een variŽteit aan technieken. ‘Alle vormen van installatietechniek die je kunt bedenken in een groot gebouw. Van hoe kom je binnen – bij een receptie, via een digitaal aanmeldingssysteem met een scherm, via je iPhone – tot liften, roltrappen, brandbeveiliging en airconditioning. Het is heel breed’, zegt Bosch.

Deelnemers aan de nieuwe associate degree-opleiding volgen vier modules. Ze krijgen les op de HAN in Arnhem en gaan bij voorkeur aan de slag met een project op hun eigen werkplek. De studenten doen theoretische kennis op en doorlopen verschillende projectfases. Van schetsontwerp tot uitvoeringsfase. Doordat ze werken met echte casussen, doen de studenten meteen praktijkervaring op.

Betrokkenheid bedrijven

Gebouwgebonden Installatietechniek is ontwikkeld voor professionals die werkzaam zijn voor een bedrijf dat aansluit op het onderwijsprogramma. GeÔnteresseerden die geen passende baan hebben maar wel willen deelnemen aan het onderwijsprogramma, kunnen met ondersteuning van de HAN een werkgever vinden. De opleiding is nauw verbonden met het werkveld. ‘Vanuit het bedrijfsleven zijn vakexperts betrokken, die met hun voeten in de klei staan en hun steentje kunnen bijdragen.’

De associate degree-opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI), het opleidingsfonds van de installatietechniek OTIB, het Kennisinstituut ISSO, de Wetenschappelijke vakvereniging TVVL, de Stichting W.O.I. en PIT. Bedrijven uit de regio, waaronder Megens Installaties uit Druten en Installatieonderneming Kropman uit Nijmegen, hebben de ontwikkeling van de nieuwe opleiding ondersteund.

Doorstuderen

Deelnemers aan de associate degree-opleiding groeien in twee jaar uit tot waardevolle technici, binnen het bedrijf waar zij werken. Wanneer zij na het behalen van hun diploma door willen studeren, kunnen ze bij de HAN verder met een aansluitende bacheloropleiding. Bijvoorbeeld een bouwkundige opleiding, ICT of Automotive. Een engineeringopleiding, zoals Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde, is ook een optie.

GeÔnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de associate degree-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek door een mail te sturen naar Ron.Bosch@han.nl. Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek. Daarin wordt onder andere gekeken of de werkomgeving van de potentiŽle deelnemer voldoende aansluit op de opleiding. Een ander punt van aandacht is het niveau van wis- en natuurkunde. Wanneer dit onder de maat is, kunnen geÔnteresseerden een voorbereidende cursus volgen op de HAN.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE