header foto

HAN-student onderzoekt dakopbouw voor nieuw warmtepompconcept

10 april 2019

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) ontwikkelt, samen met het bedrijfsleven, een warmtepompprototype voor bestaande woningen. Student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) Kevin Geurtsen studeerde af op het project. Zijn afstudeerscriptie gaat over de inpassing van de warmtepomp in een schuin dak.

Bestaande warmtepompen hebben een aantal nadelen op de Nederlandse markt. Ze maken bijvoorbeeld geluid en nemen aanzienlijk meer ruimte in beslag dan – laten we zeggen – een cv-ketel. Het project High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump (HP-Launch) moet ervoor zorgen dat deze nadelen worden opgeheven, zodat de markt voor lucht/water-warmtepompen sneller kan groeien.

Zes kennisinstituten en marktpartijen werken momenteel aan een prototype van een warmtepomp, die kan worden toegepast in bestaande woningen. Begin volgend jaar moet dit prototype klaar zijn. De resultaten van het project worden beschikbaar gesteld aan de Nederlandse warmtepompindustrie, die het prototype kan doorontwikkelen tot een betaalbaar serieproduct.

Voor zijn afstuderen onderzocht IPO-student Kevin Geurtsen welke opbouw van de warmtepomp het beste voldoet. Op basis van interviews met belanghebbenden, en na het consulteren van experts, was al besloten dat er sprake zou zijn van dakmontage. Hierbij wordt bovendien gekeken naar maatregelen om het onderhoud te vereenvoudigen. Voor het ontwerp zijn verschillende plaatsingsmogelijkheden bekeken.

In het artikel Ontwikkeling van warmtepomp voor bestaande woningen in Nederland in Vakblad Warmtepompen zet Geurtsen zijn oplossingen uiteen en wijdt hij uit over het project HP Launch.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE