HAN-studenten winnen eerste en tweede prijs Cleantech Battle

11 juni 2019

HAN-student Lucas de Groot won donderdag 6 juni de Cleantech Battle 2019. Veerle Kommeren en Anne Lazaroms ging met de 2e prijs naar huis.

Alle winnaars van de Clean Tech Battle 2019

In de finale van de Cleantech Battle 2019 streden 10 studententeams van Aventus, Saxion, Windesheim en de HAN om de bekroning van hun duurzame onderzoek. Maar liefst 5 HAN studententeams pitchten hun innovatieve oplossing voor de jury in de Broodfabriek in Zutphen.

En voor het eerst in de 6 jaar gingen nu ook de HANners met de prijzen naar huis: Lucas de Groot werd als winnaar uitgeroepen en het duo Veerle Kommeren en Anne Lazaroms ging met de 2e prijs naar huis.

Zonne-concentrator

Lucas de Groot, is net afgestudeerd van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. Hij maakte tijdens zijn afstudeerproject een ontwerp voor een zonne-concentrator voor de glastuinbouw. Hiermee kan je zelfs op een glazen tuinbouwkas energie opwekken.

De zonne-concentrator bestaat uit een slimme combinatie van een grote lens en een klein zonnepaneel. Het product neemt een minimale ruimte in, waardoor voldoende licht in de kas blijft vallen.

De jury kende hem de eerste prijs van 3000 euro toe en roemde Lucas’ werk om de haalbaarheid en interesse die er nu al bestaat in de markt voor zijn ‘zonne-concentrator’ voor de glastuinbouw. Lucas glundert zelf bij alle lof en belangstelling: “Ik ben zeker van plan om nu te kijken hoe we dit idee verder kunnen realiseren, samen met het HAN-lectoraat Duurzame Energie, lector Mascha Smit en mogelijke partners van het Cleantech Center.”-

Afbreekbare stoel

De tweede prijs ging naar Veerle Kommeren en Anne Lazaroms, tweedejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN . Voor het Arnhemse bedrijf Plantics ontwierpen zij een stoel van biobased materiaal, dat plastic kan vervangen.

Hun begeleider Erik Ruisch zag al vroeg hun kwaliteiten: “Deze dames hebben de prestatie geleverd om de vertaalslag te maken van de chemie – een bijzonder nieuw biobased materiaal – naar de maakbaarheid. In de vorm van een stoel zie je nu direct welke toepassing dit materiaal kan krijgen. Bijzonder is dat zij het voor elkaar gekregen hebben om zelfs een matrijs te laten maken, om hun prototype te realiseren.”

Derde prijs: zonne-tapijt

De 3e prijs ging naar Jelle Hilarius, student Sportkunde aan Hogeschool Windesheim en technisch ingenieur Jules van Haaren met het zonnetapijt. Een kleed dat je kan uitrollen om zonne-energie op te wekken, bijvoorbeeld op voetbalvelden die niet worden gebruikt.

Meer informatie

De Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio.

Omroep Gelderland was bij de prijsuitreiking aanwezig en maakte dit item met Lucas de Groot.

Bron: CvVO