Henk Kamp bekijkt bijzondere energie-innovaties op de HAN

23 februari 2015

Henk Kamp bezocht maandag 23 februari het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE). De minister maakte kennis met een aantal bijzondere energie-innovaties.

“De energietransitie is een enorme opgave. Daar hebben we jullie voor nodig”, zegt Kamp tegen de aanwezige studenten op het instituut Engineering van de HAN. Nadat de minister van Economische Zaken welkom werd geheten door Diana de Jong, lid van het college van bestuur van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), benadrukt hij het belang van jong talent en energie-innovaties. “Hier valt de vervuiling door fossiele brandstoffen nu nog wel mee, maar ik kom net uit China en daar krijgt men grijze haren op het hoofd door de problematiek”, aldus Kamp.

Samenwerken

Daarom moet er meer innovatieve duurzame energietechnologie ontwikkeld worden. En innoveren kunnen we het beste niet alleen doen, weet de minister. “Het is belangrijk dat ondernemers, overheid en onderwijs samen kijken waar de wereld behoefte aan heeft. Het is belangrijk dat zij samen bepalen waar onderzoek naar gedaan wordt en waarin geïnvesteerd wordt”, aldus Kamp.

SEECE bracht veel innovaties voort, op basis van die filosofie. Programmamanager Tinus Hammink neemt de minister mee langs verschillende projecten, die tot stand kwamen door samenwerkingen tussen de HAN en het bedrijfsleven.

WattSun

Studenten die deelnamen aan de HAN-minor Green S-Team vertellen Kamp over WattSun, ‘pop-up-energie’ voor festivals. Ter vervanging van vervuilende dieselaggregaten kunnen festivalorganisatoren handzame accupakketten opladen met duurzame energie en inzetten bij kleine podia en stands. Bijvoorbeeld op een blarenpost tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Aan het product werken vier studenten Industrieel Product Ontwerpen en een student Embedded Systems Engineering (sinds kort onderdeel van de opleiding Elektrotechniek).

RODGER

Ondernemer en oud-HAN-student Harm Giesen laat RODGER zien, een ‘multifunctionele lastendrager’. RODGER, een elektrisch aangedreven onderstel, kan gebruikt worden voor golftrolleys, kinderwagens, pakketvervoer, buggy’s en bolderkarren. ‘Het aandrijfsysteem van RODGER is uniek. De beleving is low-tech. Het systeem heeft geen knoppen, ledjes, schermen of gashendels. Slechts een houten stuurtje. Maar de binnenkant van RODGER is high-tech’, aldus Giesen. Het Smart Velocity System neemt met verschillende sensoren de beweging van de gebruiker waar. Hierdoor volgt ROGER de gebruiker intuïtief. ‘De machine volgt de mens. Niet andersom’, aldus Giesen.

SOPRA

Ter afsluiting bekijkt Kamp een video over SOPRA. Deze ‘Sustainable Off-grid Power plant Supply for Rural Applications’ kan afgelegen gebieden – die niet zijn aangesloten op het reguliere elektriciteitsnet - van duurzaam opgewekte elektriciteit voorzien. Het systeem bestaat onder andere uit een container vol vermogenselektronica, meet- en regelapparatuur en accu’s. Hier kunnen zonnepanelen, windturbines en conventionele opwekkers op worden aangesloten. Het kan dienen als een permanente energiecentrale.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE