header foto

Leerlingen maken kennis met embedded systems dankzij robotautootjes

Het Natuurkundenetwerk dompelt jongeren onder in techniek en enthousiasmeert ze voor de opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Het netwerk biedt onder andere een masterclass arduino aan, waarin leerlingen met robotautootjes aan de slag gaan.

Havo-leerling Merlijn tijdens de masterclass Arduino

Kleine voertuigjes, een paar laptops, een enthousiaste docent en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Dat zijn de hoofdingrediënten van de masterclass Arduino die één keer per jaar plaatsvindt op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Door zelf te programmeren, proeven scholieren aan het vakgebied embedded systems engineering.

Zelf creëren

Een van de deelnemers aan de masterclass Arduino is de 16-jarige Merlijn. Hij zit in het vierde jaar van de havo op het Ulenhof College in Doetinchem en experimenteert graag met nieuwe technologie. ‘Ik heb veel interesse in techniek en vind het mooi om zelf iets te creëren’, aldus de scholier. ‘Ik heb bijvoorbeeld zelf een 3d-printer gebouwd, met een pakket dat ik in China heb besteld.’

Zelf werken met het open source-computerplatform arduino bleek te hoog gegrepen. ‘Ik heb geprobeerd om het zelf op te pakken, maar dat lukte niet.’ De masterclass bood een uitkomst. Tijdens zes bijeenkomsten ging Merlijn onder begeleiding aan de slag. Hij luisterde aandachtig naar een HAN-docent die de theorie uitlegde, en gebruikte die kennis om de microcontroller van een autootje te programmeren via een laptop.

Het Natuurkundenetwerk

De masterclass werd georganiseerd door het Natuurkundenetwerk, een initiatief van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE). Het netwerk verbetert de aansluiting van middelbare scholen op het hoger technisch onderwijs. Dat doet het middels een groep natuurkundedocenten dat gemotiveerde scholieren in contact brengt met de HAN, zodat ze op verschillende manieren in aanraking komen met techniek.

‘We laten scholieren op een laagdrempelige manier kennismaken met een vakrichting’, zegt Leonie Dijkhof van het Natuurkundenetwerk. ‘Of dat nou ICT is of - in het geval van de arduino-masterclass - embedded systems. Zo krijgen ze een beter beeld dan wanneer ze alleen een open dag van de hogeschool bezoeken. Nu worden ze ondergedompeld in de techniek.’

Scala aan mogelijkheden

Arduino is slechts één van de masterclasses die het netwerk aanbiedt. Scholieren kunnen ook deelnemen aan de masterclass Elektrotechniek, waarin state of the art practiumsets gebruikt worden, en ze kunnen zich verdiepen in ICT tijdens de masterclass Lego Mindstorms. Deze masterclasses vinden meestal op de HAN plaats; soms reizen docenten uit het Natuurkundenetwerk naar scholen om een masterclass op locatie te geven.

Naast masterclasses maken jongeren op andere manieren kennis met techniek, bijvoorbeeld door het Fablab op de HAN te bezoeken. Docenten uit het netwerk worden via een mailinglijst op de hoogte gebracht van activiteiten voor leerlingen met het profiel natuur en techniek. (Docenten en leerlingen die op de hoogte willen blijven, kunnen contact opnemen met het Natuurkundenetwerk via natuurkundenetwerk.vo@han.nl.)

Doorontwikkeling van het netwerk

Het Natuurkundenetwerk blijft zich ontwikkelen. De betrokkenen zoeken manieren om het aanbod nog beter aan te laten sluiten op het voortgezet onderwijs. Dat gebeurt onder andere door de inhoud aan te scherpen. ‘Voor de masterclass Arduino is een student embedded systems engineering bezig met een 80-uurs-opdracht, om die masterclass te vernieuwen’, zegt Dijkhof.

Dankzij deze ontwikkelingen komen meer scholieren in aanraking met technische vakrichtingen. Net zoals de 16-jarige Merlijn. Bij hem is de techniekvlam inmiddels aangewakkerd. ‘Ik neig naar een studie aan een technische universiteit. Uiteindelijk lijkt het me mooi om een eigen bedrijf te beginnen.’

In deze roerige coronatijden werken we in ons onderwijs en onderzoek op afstand en online met elkaar samen. Deze uitzonderlijke situatie komt in dit artikel niet terug. We hopen dat onze wereld er -zo snel als mogelijk- weer uitziet zoals hier beschreven.