Minister Wiebes onder de indruk van waterstofstad Arnhem

5 februari 2020

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bracht woensdag 29 januari een bezoek aan waterstofstad Arnhem. 'Het is goed dat onderwijs, onderzoekers en bedrijven hier samen optrekken. Dat is de sleutel tot succes.'

Waterstofauto van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Fotografie door Al Hajem)

De zwarte Mercedes op fossiele brandstof stond op het groene Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem te wachten op minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Op IPKW had hij woensdagmiddag de fiets gepakt voor een tochtje langs waterstofbedrijven Elestor en HyGear. Hij bezocht ook het Waterstoflab. En, hij was onder de indruk.

Samen werken aan de energietransitie

De milieuvriendelijke brandstof waterstof was het onderwerp waar minister Eric Wiebes zich over wilde laten bijpraten. Dan was hij op IPKW aan het goede adres. 'Ik ben onder de indruk van wat ik hier heb gezien', zei de minister van Economische Zaken en Klimaat na afloop. 'De samenwerking aan de energietransitie levert banen op en helpt ons land verder.' Met die lovende woorden sloot Wiebes woensdagmiddag zijn bezoek aan IPKW af. De VVD-minister bezocht IPKW op uitnodiging van de provincie Gelderland om in gesprek te gaan over wat er in de praktijk rondom industriële waterstoftechnologiebedrijven speelt in Nederland.

Bij het Waterstoflab kreeg Wiebes tekst en uitleg bij de ontwikkeling van een waterstofauto en -scooter. 'Het is goed dat onderwijs, onderzoekers en bedrijven hier samen optrekken. Dat is de sleutel tot succes. Als er 1 partij wegvalt, is het eindresultaat al minder succesvol,' zei hij.

Waterstofstad

Arnhem staat bekend als ‘waterstofstad’. Behalve de eerder genoemde bedrijven beschikt de Rijnstad als één van de weinige steden in Nederland over een waterstoftankstation voor bussen, maar sinds een half jaar ook voor personenauto’s. Wiebes is daar van op de hoogte. Hij volgt de verrichtingen van wat er in Arnhem gebeurt op de voet. Hij bezocht het bedrijf Elestor dat de ‘waterstofbromide flowbatterij’ ontwikkelt. Deze nieuw ontwikkelde batterij slaat op een nieuwe en betaalbare manier energie op. Dat laatste is niet onbelangrijk, weet Wiebes. 'Het moet goedkoper. Waterstof is factoren duurder dan andere energie.'

Het werkbezoek eindigde bij HyGear. HyGear levert industriële procesgassen zoals waterstof, stikstof en zuurstof aan industriële eindgebruikers, met een innovatieve en duurzame methode van productie op locatie. Ook levert HyGear direct waterstof aan het naastgelegen openbare waterstoftankstation.

Vertrouwen

Wat kan Wiebes als minister betekenen? 'Waterstof is zeker kansrijk. We zullen de ontwikkeling in beginsel stimuleren en dat doen we ook, maar niet tot in lengte van jaren. Het is aan het bedrijfsleven om het verder op te pakken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat waterstof commercieel haalbaar wordt. Daar heb ik vertrouwen in,' meent de bewindsman.

Bron: HAN.nl