Omroep Gelderland brengt ontwikkeling HAN Solarboat in beeld

20 februari 2017

In het programma het Groene Oosten besteedt Omroep Gelderland aandacht aan de HAN Solarboat, een boot op zonne-energie. Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen maken de boot klaar voor verschillende races. 

Still van YouTube

De interviewer van Omroep Gelderland helpt een handje met het schilderwerk, terwijl HAN Solarboat-piloot Mark van Maanen hun project toelicht. Van Maanen is onderdeel van een multidisciplinaire groep studenten, die een periode aan de boot werkt. De technici zijn betrokken bij een bijzondere ontwikkeling: het vaartuig krijgt hydrofoils. Dat zijn onderwatervleugels, die de romp van de boot boven het water tillen. Daardoor heeft de boot minder weerstand tijdens het varen en kan de HAN Solarboat zuiniger varen.

De boot wordt samen met bedrijven ontwikkeld. Die zijn niet alleen bij het project betrokken om studenten een handje te helpen, maar ook omdat studenten nieuwe inzichten opleveren. Leonie Dijkhof, manager van innovatiehub IMME vertelt in de video dat studentprojecten spin-offs tot gevolg kunnen hebben. 

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE