Toolbar
header foto

Scholieren leren programmeren in LEGO Mindstorm-workshop op IPKW

12 november 2019

Dertig scholieren van het Almende College Isala volgden vrijdag 8 november de allereerste LEGO Mindstorm-workshop op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. De deelnemers maakten op een creatieve manier kennis met programmeren.

Robot die tijdens de workshop werd ingezet

Tijdens de workshop leerden scholieren een robot aansturen door middel van programmeren. De scholieren kregen verschillende opdrachten. Zo moesten ze de robot eerst twee seconden laten rijden en de robot laten stoppen bij een kleur. De leerlingen lieten de robot een zwarte lijn volgen met een kleurensensor.

Aan het eind van de middag bedachten de leerlingen zelf een creatieve missie. Er waren bijvoorbeeld deelnemers die robots lieten dansen. De scholieren reageerden erg enthousiast: ‘We kunnen zelf lekker programmeren en alles uittesten.’ Ook de docenten waren positief verrast door de workshop: ‘Leerlingen pakken het snel op, na de pauze gingen de leerlingen gelijk weer aan de slag!’

Niet alleen scholieren staken iets van de workshop op, ook studenten van de opleiding Leraar Natuurkunde waren aanwezig. Door hun bijdrage aan deze workshop krijgen deze studenten de kans om tijdens hun opleiding in aanraking te komen met programmeren. Iets dat zij tijdens hun toekomstige baan als docent kunnen gebruiken.

De workshop LEGO Mindstorms wordt gehouden in kader van The O-Zone. In dit project werken Industriepark Kleefse Waard (IPKW), de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) samen aan hybride leeromgevingen als fundament voor een duurzame samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Met deze workshops willen deze partijen ervoor zorgen dat leerlingen enthousiast worden en een beter beeld krijgen van technische studies.

Nog het hele studiejaar kunnen klassen havo 3/4 en VWO 3/4 zich aanmelden om mee te doen aan deze gratis workshops. Scholen kunnen zich melden bij de HAN via techniekvoorlichting@han.nl.

Bron: IPKW