Solarboat-team onthult nieuw design op de HAN

2 juli 2019

Donderdag 27 juni werd het design van de nieuwe HAN Solarboat onthuld op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De boot gaat boven het wateroppervlak vliegen. Hij is hierdoor sneller en efficiënter dan de huidige solarboat, de Photon.

De nieuwe HAN Solarboat

Tijdens de presentatie nam het HAN Solarboatteam afscheid van de Photon die in 2013 werd gebouwd. Deze boot werd ieder jaar verbeterd en won vele prijzen, maar de voortschrijdende techniek vroeg om een nieuw ontwerp. “Het oude design was niet geschikt voor vleugels”, aldus Floris, student Werktuigbouwkunde.

Hydrofoils & lichtgewicht zonnepanelen

De nieuwe boot wordt voorzien van de nieuwste hightech systemen, waaronder zelfinstellende draagvleugels, die steeds vaker worden toegepast in de watersport. Draagvleugels tillen de boot uit het water vanaf een bepaalde snelheid, waardoor de weerstand wordt verminderd. Een andere grote aanpassing ten opzichte van de Photon zit in de zonnepanelen. Er is gekozen voor zonnepanelen, die efficiënter en lichter zullen zijn dan de huidige panelen. Met een vermogen van een waterkoker dient de nieuwe boot een snelheid te bereiken van ongeveer veertig kilometer per uur.

De schroeven aan de achterkant zijn ook bijzonder. “Deze zijn contraroterend en zorgen hiermee voor een hogere efficiëntie. Eigenlijk zijn het twee schroeven die tegengesteld draaien”, legt Jurian Rademaker uit. Hij is vanuit het bedrijf QConcept Design & Engineering vanaf het begin betrokken bij de HAN Solarboat. Omdat deze schroeven nogal onderhoudsgevoelig zijn, worden ze in de reguliere scheepvaart amper toegepast. Maar voor het HAN Solarboatteam is het geen probleem. Rademaker: “Het is een proeftuin, zowel voor studenten als voor ons bedrijf.”

Het team begint deze zomer met de bouw van de boot, met als doel om in het najaar gereed te zijn voor de eerste vaart. Volgend seizoen doet het team mee aan de NK Zonnebootrace in Akkrum en de Solar & Electric Boat Challenge Monaco. Volg de bouw van de nieuwe boot via Facebook 

Bron: HAN Solarboat