Student onderzoekt energieopbrengst zonnepanelen

17 juni 2014

†Een elektrotechniekstudent van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en zonne-energiespecialist Bezonnen Energie monitoren zonnepanelen bij een aantal huishoudens in Nijmegen. Door middel van verschillende metingen onderzoeken zij of het rendement van zonnepanelen voldoet aan de verwachtingen.

Veel zonnepanelenproducenten weten niet hoeveel energie hun producten uiteindelijk opwekken. “Panelen worden vaak verkocht op basis van algemene ervaringen”, vertelt Jan-Willem Jehee, oprichter en eigenaar van Bezonnen Energie. “Bedrijven houden rekening met een gemiddeld huis in Nederland, wanneer ze de verwachte opbrengst berekenen. Maar geen enkel huis is gemiddeld. Schaduw kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien”, aldus Jehee.

Voor het onderzoek installeerde Bezonnen Energie zonnepanelen bij zes huishoudens in Nijmegen. Migon Schmitz, HAN-elektrotechniekstudent, en Jehee voorspelden vervolgens de opbrengst. Ze bootsten de situatie na in een simulatieprogramma. “We keken bijvoorbeeld of er dakkapellen in het huis zitten en of er bomen staan die zon tegenhouden”, zegt Jehee.

Sinds maart wordt de hoeveelheid opgewekte energie bijgehouden via internet. Jehee en Schmitz ontvangen dagelijks een rapportage. “Op dit moment hebben de zonnepanelen 3700 kWh opgewekt. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3500 kWh op jaarbasis. Dus dat betekent dat we na twee maanden al een huis energieneutraal hebben gemaakt, op het gebied van elektrische energie”, zegt Jehee.

De opbrengst zegt echter niet alles over het functioneren van de panelen. Daarom voeren Schmitz en Jehee lichtmetingen uit en kijken ze hoeveel zonlicht daadwerkelijk wordt omgezet in energie. De data van deze metingen wordt spoedig verwerkt.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE