Techniekstudenten presenteren eerste resultaten HP Launch

5 november 2018

Studenten van technische bachelor- en masteropleidingen aan de HAN ťn van een universitaire opleiding werkten de eerste maanden van dit studiejaar aan deeloplossingen voor een bijzonder actueel vraagstuk: hoe verwarmen we woningen als de aardgaskraan wordt dichtgedraaid?

Robin Hartog (l), Roos Witteman en Luuk van Heeswijk van de minor Low Ec High Tec wonnen de 1e prijs in de Pressure Cooker Contest. Roy Roessink (r), specialist bij Enpuls, reikte de prijs uit. Het inpassen van de warmtepomp in een ca. 60 jaar oude rijtjeswoning losten zij op met de aanbouw van een erker. Hierdoor creŽerden zij een goede plek voor de warmtepomp en kreeg de woning bovendien een aantrekkelijker uiterlijk.

Donderdag 1 november presenteerden studententeams bij HAN Engineering de eerste resultaten, binnen het project HP Launch. Dat deden ze onder andere met posters, waarmee ze hun ideeŽn voor een warmtepomp toelichtten. Vijftien†bedrijven uit de sector waren hierbij aanwezig, om feedback op de presentaties te geven.†

EfficiŽnte warmtepomp

HP-Launch staat voor High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump. Het project heeft als doel om binnen twee jaar een prototype van een warmtepomp te ontwikkelen. Deze moet efficiŽnter zijn dan de huidige systemen, een aantrekkelijke kostprijs hebben en goed in bestaande woningen passen. Diverse studententeams werken een aantal deelvragen uit.†

Hbo-studenten Engineering
Begin september is een aantal tweedejaars projectgroepen in het Powerlab op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) gestart met het ontwikkelen van ideeŽn om de warmtepomp in woningen gemakkelijker inpasbaar te maken. Zij richten zich hierbij bijvoorbeeld op de behuizing van de pomp. Ook zoeken zij oplossingen om het geluid te reduceren. Studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde werken hieraan in gemixte teams samen.

Minorstudenten
Ook vierdejaarsstudenten van de minor Low Ec High Tec (LEHT) zijn betrokken bij de vraagstukken rondom HP-Launch. Bouwkundedocent Peter Wienberg legde uit hoe zij in pressurecooker-sessies hun project zijn gestart. Daarna werkten de studenten in subgroepen hun oplossingen uit voor onder andere het integreren van de warmtepomp en de schoorsteenunit. De projectgroep van studenten Robin, Roos en Luuk ontving hiervoor de 1ste prijs in de Pressure Cooker Contest. Zij kregen de prijs uit handen van Roy Roessink, specialist bij Enpuls (Enexis Groep).

LEHT is een minor van de opleiding Bouwkunde die - omdat de vakgebieden bouwkunde en installatietechniek elkaar raken - ook vaak door studenten Werktuigbouwkunde wordt gevolgd. In LEHT wordt uitgegaan van thema’s als circulaire economie, cradle2cradle en biobased materials.

Onderzoek voor het Lectoraat Meet- en Regeltechniek
Het Lectoraat Meet- en Regeltechniek is een van initiatiefnemers van het project HP-Launch. Zij bieden studenten van verschillende opleidingen stage- en afstudeeropdrachten. Enkele voorbeelden:

  • een hbo-student Industrieel Product Ontwerpen onderzoekt als stage-opdracht de mogelijkheden om de warmtepomp goedkoper te maken en gemakkelijker te installeren.
  • een stagiair Werktuigbouwkunde doet metingen aan warmtewisselaars en onderzoekt of de hitte die onder zonnepanelen ontstaat, kan worden toegepast als warmtebron.
  • een student van de Master Engineering Systems / Control Systems, doet bij het Lectoraat Meet- en Regeltechniek onderzoek naar de modellering van de warmtepomp.
  • een student van de Universiteit Twente vond bij het lectoraat zijn afstudeeropdracht: een onderzoek naar het ontwerp van de warmtewisselaar en de luchtstroming.

Resultaten delen

De projectresultaten worden beschikbaar gesteld aan de Nederlandse warmtepompindustrie, die met alle opgebouwde kennis het product tot een betaalbaar serieproduct kan doorontwikkelen. Op korte termijn publiceert SEECE een artikel met een aantal reacties vanuit de warmtepompsector.†

Bron: HAN

Tekst en fotografie: Lex Eggink