Volta Energy maakt ‘vieze’ aggregaten overbodig

28 maart 2017

 Roel Bleumer, student Werktuigbouwkunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ontwikkelt een mobiele energievoorziening. Hij gebruikt geen benzine- of dieselaggregaten, maar zonnepanelen en accu’s.

 De mobiele energievoorziening van Volta Energy

Bleumer maakt zich van jongs af aan al zorgen over de opwarming van de aarde. Hij wil een bijdrage leveren aan de oplossing voor klimaatverandering. Deze ideologische insteek leverde een mobiele, off-grid energievoorziening op. De student ontwikkelt een modulair systeem met zonnepanelen en lithium-accu’s.

Alternatief voor vieze aggregaten

Het bedrijf biedt een alternatief voor aggregaten die gebruik maken van fossiele brandstoffen. ‘Er wordt nog heel veel oude meuk gebruikt’, zegt Bleumer. Die meuk genereert niet alleen elektriciteit, maar ook veel CO2. ‘Een conventioneel benzine-aggregaat verbruikt gemiddeld 0,65 liter per opgewekt kWh en bij de verbranding van 1 liter benzine komt 2,22 kilogram CO2 vrij’, aldus Bleumer.

Tijd voor verandering dus. De ondernemer hoopt dat bedrijven niet alleen voor zijn product kiezen omdat die beter is voor het klimaat, maar ook omdat die ‘vriendelijker’ is voor omstanders. De duurzame energievoorziening stinkt niet en maakt geen lawaai. Daardoor is het geschikt voor locaties waar veel mensen komen.

Bouw- en evenementensector

‘Er is veel interesse vanuit de bouwsector en de evenementenbranche’, aldus Bleumer. Het systeem kan op festivals en bouwplaatsen worden ingezet. Op kleine schaal (bijvoorbeeld op een busje), maar ook op grotere schaal. ‘Omdat het een modulair systeem is, kun je het uitbreiden en kleiner maken’, zegt Bleumer.

Het idee voor het systeem ontstond tijdens een opdracht voor Bleumer zijn studie, waarbij hij een carport met zonnepanelen ontwikkelde om elektrische motorfietsen op te laden. Het lokaal opwekken van zonne-energie inspireerde hem. Niet veel later kwam hij in contact met een consultancybedrijf voor windmolenparken, dat geïnteresseerd was in een mobiele duurzame-energievoorziening. Hij bouwde een prototype.

Opening bedrijf

Dat prototype werkte Bleumer tijdens zijn studie verder uit. Mede dankzij ondersteuning van het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap, kennis van het lectoraat Duurzame Energie en een minor Ondernemerschap wist hij zijn prototype om te zetten in een bedrijf. In februari opende Volta Energy in Westervoort zijn deuren.

Geïnteresseerden moeten nog een paar maanden wachten totdat het systeem geleverd wordt. Bleumer werkt momenteel aan de energievoorziening, als onderdeel van zijn afstudeeropdracht. Aanstaande zomer moet het eerste systeem klaar zijn. Dat wordt geleverd aan de eerste klant van Bleumer.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE