Werktuigbouwkundestudenten bouwen duurzaam alternatief voor gasverwarming

17 juni 2014

Bram van Lieshout en Wouter Vernooij bedachten een duurzaam warmtesysteem tijdens het eerste jaar van hun studie Werktuigbouwkunde op de HAN. Het idee heeft potentie. De studenten krijgen financiŽle ondersteuning voor een pilot in recreatiepark De Thijmse Berg in Rhenen.

Projectweek

Tijdens de jaarlijkse Projectweek Engineering op de HAN werken studenten van verschillende technische opleidingen in teams aan bedrijfsopdrachten. Van Lieshout en Vernooij kregen een opdracht van een boer uit het Achterhoekse Aalten: ‘help mij van mijn gaskosten af.’

Er werden verschillende ideeŽn geopperd. Een mogelijkheid was het gebruik van bodemwarmte, door middel van een warmtepomp. Maar die oplossing bleek veel te duur voor een boerderij. Ook waren er teamgenoten die elektriciteit wilde opslaan in zoutbatterijen, om daar vervolgens water mee te verwarmen. Maar die technologie is nog volop in ontwikkeling en daardoor niet geschikt voor een snelle oplossing.

Potentie

Van Lieshout en Vernooij bedachten een duurzaam, eenvoudiger alternatief. “We ontdekten een oude mestkelder onder de boerderij in Aalten. Die kunnen we isoleren en vol laten lopen met water. Het water kan vervolgens verwarmd worden met zonnecollectoren en worden aangesloten op de centrale verwarming”, zegt van Lieshout.

Dit plan heeft veel potentie. Niet alleen voor de boer in Aalten, maar ook op grote schaal. Er wordt gebruik gemaakt van technologieŽn die al breed worden toegepast en duurzaam zijn. Als deze gecombineerd worden, maken ze een gasaansluiting overbodig. Installatiebedrijf Oostendorp rekende de plannen door. Met een positief resultaat. “We hopen dat dit concept in de toekomst wordt toegepast in nieuwbouwwoningen”, aldus Vernooij.

Innovatievouchers

Het concept viel in goede aarde bij verschillende financiers. Gelderland Valoriseert en STHO†stellen innovatievouchers beschikbaar, zodat een pilot kan worden gestart. De studenten bouwen een prototype. Dat doen ze buiten hun studie om. De HAN biedt nog wel deskundig advies.

Pilot

De pilot vindt plaats in recreatiepark De Thijmse Berg in Rhenen. Het systeem wordt toegespitst op vakantiewoningen. De gebouwen hebben momenteel een propaangasaansluiting. Propaan is niet alleen slecht voor het milieu, maar brengt ook hoge kosten met zich mee.

Van Lieshout en Vernooij plaatsen een watertank onder de grond, vlak voor de vakantiewoning die zij van warmte gaan voorzien. Op het dak installeren zij zonnecellen, die energie opwekken om het water te verwarmen. In november is het systeem gereed en voeren de studenten verschillende testen uit.

Samenwerking

Jurjen van Dijk, eigenaar van De Thijmse Berg, is erg tevreden over het project. “De vraag naar duurzame producten is groot. Veel vakantiewoningen zijn al energiezuinig, onder andere door goede isolatie. Maar de centrale verwarming biedt nog kansen. Bovendien verloopt de samenwerking goed. Ik heb eerder samengewerkt met studenten, maar nog nooit op zo’n professioneel niveau”, aldus Van Dijk.

Projectweek Engineering 2015

Van 26 tot 30 januari 2015 worden meer van dit soort ideeŽn geboren, tijdens de volgende Projectweek Engineering. Organisaties die aan deze Projectweek willen deelnemen kunnen tot 15 november 2014 hun bedrijfsopdrachten en projecten indienen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: HAN Centre of Expertise - SEECE