Toolbar
header foto

Neem een student in dienst

Kunt u geen geschikte werktuigbouwkundigen of elektrotechnici vinden? Neem een student in dienst. Deze groeit in enkele jaren uit tot een volwaardig hbo-technicus.

Tekorten op de arbeidsmarkt

Uit arbeidsmarktstudies blijkt dat er veel minder technische hbo’ers afstuderen dan in de technieksector nodig zijn. In samenhang met een grote pensioengolf binnen nu en enkele jaren, leidt deze ontwikkeling tot grote krapte op de arbeidsmarkt. Er studeren jaarlijks slechts honderden elektrotechnici en werktuigbouwkundigen af, terwijl er duizenden vacatures zijn.  Daarnaast zorgt de opkomst van duurzame energie voor nieuwe uitdagingen, die vragen om technici met kennis van nieuwe energietechnologie.

Onderwijs voor zij-instromers

Om deze trend om te buigen, biedt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Werken en Leren met Energie speciale varianten van de deeltijdopleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Deelnemers kunnen kiezen tussen een tweejarig traject (associate degree) en een vierjarig traject (bachelor). Werken en Leren met Energie is gericht op mensen die pas in tweede instantie hun interesse voor techniek en duurzame energie hebben ontdekt. Mensen die, zonder een deeltijdtraject, geen kans hebben op een toekomst in de techniek.

Een gepaste oplossing

De Academie Engineering en Automotive van de HAN kiest bewust voor deze deeltijdvariant, omdat veel bedrijven personeel in eigen huis willen opleiden. Daarnaast is de meerderheid van de potentiele studenten al afhankelijk van een bepaald salaris. Ook blijkt dat afwisseling tussen leren en werken de beste studieresultaten oplevert voor de leeftijdsgroep (25 – 40), waar het traject op gericht is.

Voordelen

  • Je krijgt de gelegenheid een gemotiveerde medewerker in dienst te nemen die er veel aan gelegen is deze unieke kans goed te benutten.
  • De medewerker heeft al werkervaring opgedaan, is gewend aan het arbeidsritme en kan wellicht eerder opgedane kennis inbrengen in uw bedrijf.
  • Hij/zij kan bedrijfs- en innovatievraagstukken van jouw bedrijf (met name op het gebied van duurzame elektrische energie) meenemen naar de opleiding waar deze behandeld worden door studenten, docenten en lectoren.

Hoe ziet het traject eruit?

  • De medewerker (student) werkt ca. 3 dagen per week in jouw bedrijf en gaat 1 dag naar de HAN.
  • Jij betaalt de opleidings- en salariskosten.
  • Een associate degree-opleiding duurt ca. 2 jaar en een bacheloropleiding 4 jaar. Naarmate het traject vordert, stijgt het kennisniveau van de student en kan deze steeds gecompliceerdere werkzaamheden uitvoeren. Na afronding ontvangt de student een hbo-diploma Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde.

Begeleiding

We verwachten dat de medewerker vanuit het bedrijf enkele uren per week begeleid wordt door een medewerker op tenminste hbo-techniekniveau. De medewerker moet de theorie uit de lessen en de praktijk van het werk kunnen combineren en daar heeft hij een vraagbaak en klankbord voor nodig. Ook de inhoud van het werk moet natuurlijk voldoende afwisselend, leerzaam en uitdagend zijn.

Kosten

In de regel betaalt de werkgever de studiekosten. Het collegegeld verschilt per opleiding. Kijk op www.han.nl/kosten of op de pagina 'praktische informatie voor werkgevers' bij de opleidingsinformatie zelf.

Richtlijn voor salariëring

In eerste instantie zijn salarisafspraken een zaak tussen werknemer/student en werkgever. Als richtlijn stellen wij het volgende: bij aanvang van het traject voor een 3-daagse werkweek ca. € 1000,- bruto voor een starter in de betreffende sector (geen opleiding en werkervaring daarin), oplopend tot een bedrag dat afhankelijk is van eerdere opleiding(en), ervaring en betreffende functie van de werknemer/student.

Plaatsen van een vacature

HAN Employment brengt werkgevers en deeltijdstudenten met elkaar in contact.

Bedrijven kunnen via de vacaturebank vacatures voor deeltijdstudenten onder de aandacht brengen. Bedrijven met vacatures voor deeltijdstudenten kunnen tevens ook deelnemen aan de Meet & Match.

 Lees meer of meld je meteen aan via de site van HAN Employment

Meet & Match: Ontmoet deeltijdstudenten die op zoek zijn naar een werkgever in jouw branche. Dat kan tijdens een Meet & Match, die we bij voldoende vraag en aanbod organiseren.

Contact met HAN Employment: Eerste hulp bij je zoektocht naar nieuwe medewerkers? Neem contact op met: E hanemployment@han.nl

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Academie Engineering en Automotive/Deeltijdbureau Engineering// +31 627 04 29 77 of via e-mail: engineering.startinformatie@han.nl.

Testimonials

Benieuwd naar de ervaringen van werkgevers die deelnemen aan Werken en Leren met Energie? Klik hier.