header foto

Laag- en middenspanningsnetten onder controle houden

Alex Meibergen werkt bij Liandon en studeert Elektrotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij leert hoe laag- en middenspanningsnetten worden verstoord door duurzame elektrische energie en hoe die verstoringen in kaart worden gebracht.

Kok

“Door persoonlijke omstandigheden heb ik de havo nooit afgemaakt. Ik koos toentertijd het profiel Natuur en Techniek, maar haalde wiskunde niet. Daarom ben ik op jonge leeftijd bij een restaurant gaan werken. Daar begon ik als afwasser en werkte mijzelf omhoog tot kok.

Het werk was leuk, maar de werktijden stonden mij tegen. Ik werkte vooral ‘s avonds en in het weekend. Dat zijn momenten waarop andere mensen vrij zijn. Daarom heb ik mijn baan als kok stopgezet."

Verkoopmedewerker

"Vervolgens ging ik aan de slag als verkoopmedewerker bij Kruitvat. Daar werd een interne opleiding aangeboden. Ik wilde iets leren over de producten die verkocht worden bij een drogist, zoals medicijnen. Maar ik was alleen maar bezig met verkopen. En dat zit niet in mijn aard, bleek tijdens de opleiding."

Hbo-opleiding

"Ik kwam tot de conclusie dat ik een hbo-opleiding moest volgen om hogerop te komen. Er was echter een probleem: ik woonde op mijzelf en had vaste lasten. Vier jaar niet werken was geen optie.

Daarom was ik blij toen ik kennis maakte met Werken en Leren met Energie, tijdens een open avond op de HAN. Ik kon de opleiding Elektrotechniek volgen en tegelijkertijd werken bij een energiebedrijf die mijn opleiding betaalde."

Voorbereidend jaar

"Ik heb eerst een voorbereidend jaar gevolgd. Dat was vooral nodig omdat ik te weinig kennis had van wis- en natuurkunde. Daarnaast kregen we een introductie in de Elektrotechniek. In theorie, maar ook in de praktijk. Ik het stage gelopen bij CAD2M, waar veel met 3d-printers werd gewerkt."

Liandon

"Na het voorbereidende jaar kwam ik in contact met mijn huidige opdrachtgever Liandon, tijdens een meet&match-bijeenkomst die geörganiseerd werd door het Sustainable Electricle Energy Center of Expertise.

1 september 2014 ben ik begonnen en omdat ik nog redelijk onervaren ben, kijk ik vooral mee met anderen. Liandon zit vooral in de hoogspanning, maar ik houd mij voor bezig met laag- en middenspanning. Liandon meet verstoringen die ontstaan de opwek van duurzame energie. Als er in een wijk bijvoorbeeld zonnepanelen worden gebruikt, heeft dat gevolgen voor de netspanning. Nu levert dat nauwelijks problemen op, maar als er in de toekomst meer panelen gebruikt worden, verstoren die het net."

Effecten zonne-energie in kaart

"Daarom wil Liandon de effecten van zonnepanelen nu alvast in kaart brengen, door het plaatsen van meters. Ook worden delen van het net aangepast, zodat er op afstand geschakeld kan worden.

Liandon is een goede werkgever. Ik krijg de tijd en ruimte om dingen te leren. Collega’s vinden het leuk om vragen te beantwoorden en nemen de tijd voor me. Bovendien is de energiesector erg interessant. Er staat wat te gebeuren. En de baankansen zijn ook nog eens goed."

Alex Meibergen, werknemer bij Liandon en student Elektrotechniek