Toolbar
header foto

Werken aan laadpalen voor elektrisch vervoer

Dorien van Ettekoven studeert Elektrotechniek en werkt bij Allego, een nieuwe business unit van Alliander die het rijden op elektriciteit faciliteert door laadpalen te plaatsen. “De combinatie van werken en leren is heel waardevol. Ik zie theorie op het gebied van meten, beveiligen, schakelen en programmeren direct in de praktijk”.

Onderwijsverleden

Ik kom oorspronkelijk niet uit de techniekbranche. Na de middelbare school heb ik mijn Bachelor aan de Pedagogische Academie gehaald. Daarna volgde een carrière van 10 jaar in het onderwijs. Achttien maanden daarvan heb ik als Management Support Officer in een onderwijsdistrictskantoor in Ghana gewerkt. Terug op Nederlandse bodem wilde ik eigenlijk al van branche wisselen, maar wist niet goed hoe ik dat vorm moest geven. Ik zocht mijn uitdaging nogmaals in het onderwijs; als docent in een gesloten jeugdinrichting. Een heel inspirerende periode waarin ik veel inzichten heb opgedaan waar het ging om mijn eigen persoonlijkheid en mijn professionele functioneren.

Eigenlijk was ik al die jaren in mijn werk en privé steeds weer op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dat zit deels in mijn aard, maar werd versterkt door het feit dat ik in het onderwijs niet meer vond wat ik zocht. Het begeleiden van jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling ging me goed af en heeft me ook veel gegeven, maar mijn echte passie lag ergens anders.

Passie voor techniek

De interesse in techniek heb ik van mijn vader geërfd. Hij is altijd zeer geïnteresseerd geweest in auto’s en motoren (en dan vooral de technologie erachter). Ook doceerde hij Natuurkunde; een echte bèta, dus. Als kind pikte ik hier veel van op; ik kon me op dezelfde manier vergapen aan een oldtimer, een motorblok of andere machines. Eenmaal volwassen besloot ik mijn meisjesdroom vorm te geven en kocht ik een Volvo Katterug uit 1953. Deze heb ik eigenhandig (optisch) gerestaureerd; één van de mooiste zomers uit mijn leven! Na dit grote project volgden meer technische creaties, waaronder een oldskool fixed gear bike, die nog steeds als inspiratiebron in mijn huis staat. Ik kan me ongeremd verliezen in het proces van het dromen, ontwerpen, plannen, organiseren en uiteindelijk concreet uitwerken. De behoefte om deze kwaliteiten ook in een professionele setting te kunnen uitoefenen bleef knagen.

Duaal traject Duurzame energie

Omdat ik overduidelijk mijn ei niet meer kwijt kon in het onderwijs, besloot ik eindelijk de langgewenste carrière switch in te zetten. Voor het omscholen in technische richting is een vooropleiding Wis- en Natuurkunde een vereiste. Aangezien het vakkenpakket uit mijn middelbare schoolperiode niet toereikend bleek, was de eerste logische stap het behalen van deze certificaten. De keuze viel op de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen (HAN), waar een halfjaarlijks traject wordt aangeboden. Rond diezelfde tijd werkte de HAN achter de schermen hard aan de opzet van een duaal traject, waarin werk (drie dagen) en studie (anderhalve dag) worden gecombineerd. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst kwam ik in contact met recruiters van Alliander. Waar ik getriggerd werd door onder andere het ‘product’ en de mogelijkheden bij een vooraanstaand bedrijf als Alliander, waren het vooral mijn enthousiasme en motivatie die bij de afgevaardigden de doorslag gaven om mij als eerste werken-lerenstudent een kans te geven binnen Alliander.

Werken bij Allego

Na een aantal analyserende gesprekken, waarin grondig werd uitgevraagd welke rol ik graag bij Alliander zou willen vervullen, werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsweek bij Allego (toen nog Alliander Mobility Services). Allego is een van de nieuwe EBA’s die zich onder andere richt op de exploitatie van laadinfra voor elektrisch vervoer. Nu acht maanden later, zijn het de collega’s, het thema elektrisch vervoer en de geweldige locatie op het Industriepark Kleefsewaard die maken dat ik me bij Allego goed thuis voel. Vanaf het begin ben ik door mijn leidinggevenden als volwaardige collega gezien en uitgedaagd met interessante projecten en opdrachten. Mijn huidige rol bij Allego omvat verschillende disciplines; van realisatiemanagement tot productontwikkeling en technisch onderzoek.

Tips

In het schooljaar 2014/2015 start de HAN met een nieuwe klas werken-lerenstudenten, waarvan vereist wordt dat ze voldoen aan de voorwaarden (onder andere het behalen van de certificaten Wis- en Natuurkunde en Basis Elektrotechniek). Potentiële nieuwe studenten adviseer ik altijd om uitgebreid in gesprek te gaan met coördinatoren en studenten uit het voorgaande jaar. Iedere student ervaart de studielast namelijk verschillend; ik ben zelf aan de opleiding begonnen zonder enige voorkennis op het gebied van Elektrotechniek. Daarmee voldeed ik in principe niet aan alle voorwaarden, maar door een ijzeren zelfdiscipline en 200% motivatie heb ik inmiddels wel de propedeuse op zak en daarmee bewezen dat het mogelijk is om vanuit een heel andere achtergrond de overstap te maken naar de techniekbranche.

Deeltijdstudent Dorien van Ettekoven studeert Elektrotechniek en werkt bij Allego