Toolbar
header foto

Direct theorie toepassen als energieadviseur

Luuk Pasman combineert zijn studie Werktuigbouwkunde met een baan bij Van Beek, waar hij uitgroeit tot allround energieadviseur. ‘Veertig uur per week studeren ligt mij niet. Ik haal veel voldoening uit werk.’

‘Na het behalen van mijn vwo-diploma in Doetinchem, startte ik een universitaire opleiding Werktuigbouwkunde in Enschede. Die heb ik twee jaar gevolgd, maar moest stoppen wegens privéomstandigheden.

Zoektocht

Na een zoektocht naar een nieuwe studie en een oriëntatietraject op het Saxioncollege in Deventer begon ik in 2013 aan de opleiding Scheikundige Technologie. De studie vond ik niet geweldig. Ik kwam tot de conclusie dat veertig uur per week studeren niets voor mij is.

Maar wat doe je dan? Interne opleidingen vond ik vooral in branches waar ik niet wil werken. Bijvoorbeeld in de financiële sector. Ik kon een deeltijdopleiding volgen op mbo-niveau, maar daar zag ik geen uitdaging in. De overheid subsidieert een aantal leerwerkplaatsen in de techniek om werkloosheid tegen te gaan, maar daar kwam ik niet voor in aanmerking.

Energiemanagement

Gelukkig stuitte mijn vriendin, die in de energiebranche werkt, op een folder van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) over Werken en Leren met Energie. Ik melde mij aan en voor de kerst regelde SEECE een gesprek tussen mij en Van Beek in Arnhem. Dit bedrijf houdt zich bezig met energiemanagement en maakt maatschappelijk en financieel verantwoord energieverbruik mogelijk.

Dat gesprek verliep erg goed en ik mocht in februari al aan de slag. En dat terwijl het hoofdtraject van mijn deeltijdtraject nog niet eens van start is gegaan. Ik volg nu een voorbereidende cursus. Mijn opleiding Werktuigkunde start pas in september.

Goede combinatie

Mijn eerste maand beviel erg goed. Ik leerde meetapparatuur aanbrengen, monitoren en mag al mee naar klanten. Het is de bedoeling dat ik aan de slag ga als allround adviseur. Veel collega’s houden zich bezig met energietechniek of software. Ik ga advies geven over beide aspecten.

Die thema’s sluiten goed aan bij de lessen die ik volg op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Van Beek werkt aan een project voor TNO, waarbinnen we energie monitoren in particuliere woningen die net gerenoveerd zijn. Op de HAN krijg ik nu les over energietechniek in particuliere woningen.

Het is fijn om die kennis gelijk toe te passen op mijn werk. Daar haal ik voldoening uit. Ook al moet ik harder werken dan een standaard voltijdstudent. Ik houd er rekening mee dat ik elk weekend aan mijn studie zit.’

Luuk Pasman, energieadviseur bij Van Beek en student Werktuigbouwkunde