Toolbar
header foto

Leren en werken in de papierindustrie

Tjeerd Bouwman studeert Elektrotechniek en werkt tegelijkertijd bij DS Smith in Eerbeek. Bij DS Smith worden papierproducten voor de verpakkingsindustrie geproduceerd. “Ik heb een achtergrond in de Chemie. Die komt goed van pas in de papierindustrie, waar veel chemische processen plaatsvinden.”

Analytische Chemie

“Ik studeerde Analytische Chemie bij de HAN in Nijmegen. Nadat ik mijn diploma haalde, zocht ik driekwart jaar naar een baan die bij mijn opleiding past. Tevergeefs. Ik vond geen werk in de buurt van mijn woonplaats. In de Randstad vind je veel vacatures in de chemie, maar ik wilde in de regio blijven omdat mijn vriendin hier woont.

Werken en Leren met Energie

Een medewerker van de HAN wees mij op Werken en Leren met Energie. Werken bij een bedrijf en tegelijkertijd Elektrotechniek studeren, dat sprak mij erg aan. Vooral omdat ik in het vmbo elektrotechniek gekozen had. Ik kwam bovendien veel vacatures tegen voor afgestudeerde elektrotechnici. De baanzekerheid is groot.

In februari 2014 startte ik met de voorbereidende cursus Introductie in de Elektrotechniek. Ik kreeg elke dinsdag theorielessen over basiselektrotechniek en ging op excursies. We zijn bijvoorbeeld bij DNV GL (voormalig KEMA) geweest. We liepen langs enorme schakelaars en andere apparatuur die je normaal niet ziet. Dat was heel indrukwekkend.

Meet&Match

Omdat we na de introductiecursus zelf een baan moesten vinden bij een energie gerelateerd bedrijf, organiseerde het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) - initiator van het deeltijdtraject - een meet & match-bijeenkomst. Daarbij werd ik op DS Smith gewezen, mijn huidige werkgever. Ik dacht: mijn achtergrond in de chemie komt van pas in de papierindustrie. Ik vond het zonde om mijn kennis, die ik tijdens mijn vorige studie heb opgedaan, niet meer te gebruiken.

Mijn ontmoeting met DS Smith was positief en ik werd al snel uitgenodigd voor een aantal gesprekken. Met succes. 18 augustus startte ik met mijn werk en 1 september begon ik lessen Elektrotechniek te volgen bij de HAN.

Kennismaking met papierindustrie

Ik ben in de zomer al begonnen bij DS Smith. Op die manier kon ik alvast kennis maken met het bedrijf, zonder dat ik het al erg druk had met mijn studie. Ik werk op de afdeling Technical Support en mijn functie is nog in ontwikkeling. Ik loop nu mee met ervaren elektromonteurs, die elektrische componenten weghalen en aanleggen. Verouderde installaties worden bijvoorbeeld aanrakingsveilig gemaakt.”

“Ik moet flink aanpoten. Ik werk drie dagen in de week en haal uiteindelijk het zelfde diploma als voltijdstudenten. Als je aan het deeltijdtraject begint, moet je ervan uitgaan dat je minimaal een dag van het weekend kwijt bent. Je moet een goede motivatie hebben."

Tjeerd Bouwman, werknemer bij DS Smith en student Elektrotechniek