Werken en Leren met Energie

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in techniek en spreken ontwikkelingen in de duurzame energie je aan? Dan is het zeker de moeite waard deze pagina verder te lezen.

Speciale hbo-deeltijdopleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kent een tweetal speciale varianten van de deeltijdopleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Bij deze varianten, ook wel Werken en Leren genoemd, werk je drie dagen per week bij een bedrijf in de energie(gerelateerde) sector en volg je twee dagen per week een van beide studies bij de HAN. Je kunt deze opleidingen in vier jaar afronden. Daarna ontvang je je bachelordiploma.

Is dit iets voor jou?

Het grote voordeel de Werken en Leren trajecten is dat je tijdens je studie al uitgebreid kennis maakt met bedrijven in de sector die je interesse heeft. Bovendien ontvang je voor je werk een bescheiden salaris, passend bij een startersfunctie in de elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Daarnaast worden ook de opleidingskosten door je werkgever vergoed. Voorwaarde is wel dat je een werkgever vindt die samen met jou dit traject in wil gaan.

Als je je afvraagt of dit traject iets voor jou is, zijn de volgende vragen van belang.

• Ben je goed in wis- en natuurkunde en vind je deze vakken ook interessant?

• Kun je gemakkelijk denken in schema’s en abstracte gegevens.

• Weet je van jezelf of je de discipline op kunt brengen om regelmatig te studeren, ook al

heb je er een hele week werken en school op zitten? Maak een goede afweging. Kan ik dit opbrengen? Is dit iets voor mij?

Wat levert het op?

Uit meerdere arbeidsmarktstudies blijkt dat bedrijven binnen enkele jaren te maken krijgen met een groot tekort aan hbo’ers Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Dus pak je kans. Volg dit Werken en Leren traject en start een glanzende carrière in de energietechniek.

Welke vooropleiding moet ik hebben gevolgd om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding?

Om toegelaten te worden tot de hbo deeltijdopleiding Werken en Leren Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde moet je een van de volgende vooropleidingen hebben afgerond.

Wettelijke toelatingseisen

  • havo N&T, N&G + natuurkunde
  • vwo N&T, N&G + natuurkunde, E&M + natuurkunde
  • mbo Niveau 4

Wat kan ik doen als ik (nog) niet aan de toelatingseisen voldoe?

Ben je (nog) niet toelaatbaar, maar wil je je toch graag voorbereiden op de speciale deeltijdopleiding Werken en Leren Elektrotechniek of Werken en Leren Werktuigbouwkunde, dan kun je het beste een adviesgesprek aanvragen met een van de instroomcoördinatoren (van Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde). (Klik hier voor meer informatie)

In een gesprek met de coördinator wordt duidelijk of dit traject iets voor jou is. Vervolgens kun je dan afspraken maken over het volgen van cursussen die voor jou van belang zijn om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een van beide deeltijdstudies.

De HAN heeft een uitgebreid voorbereidend programma waarmee je je uitstekend voor kunt bereiden op een technische hbo-studie. We raden je echter aan niet zomaar hieraan te beginnen, maar eerst te overleggen met de instroomcoördinator. Aan een aantal onderdelen hangt namelijk een prijskaartje.

Hieronder staan de cursussen die bij een goede voorbereiding van belang zijn.

• Module wiskunde bij de HAN.

• Module natuurkunde bij de HAN.

• Nederlands en/of Engels (rapporteren).

(Klik hier voor meer informatie over voorbereidende cursussen)

Introductiecursussen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde

Beschik je over weinig of geen kennis van het vakgebied energietechniek maar overweeg je vanuit je interesse voor de duurzame energie een overstap te maken naar de energiesector, dan kun je aanmerking komen voor een van de volgende cursussen “Introductie in de Elektrotechniek” of “Introductie in de Werktuigbouwkunde”. Welke van de twee het wordt is natuurlijk afhankelijk van de studierichting die je wilt gaan volgen. Deze cursussen, die door SEECE georganiseerd worden, bestaan uit een flink aantal technieklessen, aangevuld met enkele excursies en gastlessen.

Daarnaast maakt een beroepsoriëntatie onderdeel uit van deze cursussen. Tijdens dit onderdeel zal er aandacht zijn voor de ontwikkelingen rond duurzame energie; hoe ziet de energiesector eruit, wat voor soort vacatures zijn er. Er wordt aandacht besteed aan solliciteren en presenteren. En bovendien ga je op zoek naar een bedrijf waar je een korte stage kunt lopen. Je wordt hierbij geholpen door enkele medewerkers van SEECE.

Aan het voorjaar wordt er vanuit SEECE een Meet&Match-bijeenkomst georganiseerd voor deelnemers aan dit voorbereidende traject en geïnteresseerde bedrijven. SEECE kan deze cursussen kosteloos aanbieden omdat ze binnen in haar doelstellingen passen: meer en beter opgeleide mensen voor de energiesector. Er gelden echter wel belangrijke voorwaarden voor deelname. Zo is een positief advies van de instroomcoördinatoren van de opleidingen Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde een eerste vereiste. Verder verwachten wij een actieve en serieuze inzet van de deelnemers tijdens de cursus.

Informatie en contact

Heb je nog vragen of zijn er nog zaken onduidelijk, neem dan gerust contact op met Mieke de Vries van SEECE: Mieke.devries@han.nl // 06-55302738.