Investeren in een allround energieadviseur

Robin Sommers, manager single sites bij Van Beek Ingenieurs te Arnhem, nam werktuigbouwkundeleerwerker Luuk Pasman in dienst. ‘Wij kiezen ervoor om een werknemer van de grond af aan de kneepjes van dit specifieke vak te leren.’

‘Wij monitoren energie en geven advies op het gebied van energiemanagement. Dat doen we voor bedrijven zoals Jumbo, Schiphol en DAF, maar ook voor onderwijsinstellingen zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Personeelsvraag

We hadden nieuw personeel nodig, maar het valt niet mee om een geschikte werknemer te vinden. We konden twee dingen doen: een ervaren senior adviseur uit de sector zoeken wat vaak een langdurig traject is, of een nieuwe medewerker van de grond af aan laten leren.

Wij kozen voor het laatste. Na een gesprek met het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) bleek dat studenten die deelnemen aan Werken en Leren met Energie erg goed aansluiten bij het werk dat wij doen.

Investeren

Het is bovendien goed om te investeren in de kennis van jonge energieprofessionals. Van net-afgestudeerden gaan er dertien in een dozijn en die weten, over het algemeen, weinig van energiebesparing. Dat thema wordt in reguliere opleidingen in mindere mate aangestipt.

Luuk werkt hier nu een maand en de eerste indruk is erg goed. Het is een intelligente jongen die al twee jaar Werktuigbouwkunde gestudeerd heeft aan de universiteit in Enschede. We moeten ons best doen om zijn werk uitdagend te houden.

Unieke functie

Maar dat gaat ons lukken. Luuk krijgt een unieke functie bij Van Beek. Hij wordt namelijk allround adviseur, die kennis heeft van onze energie software Erbis en fysieke energietechnologie. Voorheen richten adviseurs zich op één van die thema’s, echter ontwikkelen we door naar bredere inzet op het gebied van ontzorgen op het gebied van energiemanagement.

Luuk doet momenteel zijn best om onze producten in de vingers te krijgen, zoals het Erbissysteem. Hiermee kunnen klanten hun energiegebruik inzichtelijk maken, bijvoorbeeld met een recent ontwikkeld dashboard. Hij ontwikkelt zich snel en de ervaringen zijn zeer positief. Hij werkt hier pas een maand en is nu al mee geweest naar klanten.’