Kegellagers perfectioneren bij NN Netherlands

Jaapjan Verkerk studeert Werktuigbouwkunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en werkt gelijktijdig als student/werknemer bij NN Netherlands, een plaatwerk- en kegellagerfabrikant in Veenendaal. “Door mijn achtergrond in de zorg ben ik communicatief vaardiger dan de gemiddelde techneut”

“Ik werk op de research-and-developmentafdeling waar ik mij focus op kegellagers, onderdelen die veel gebruikt worden in de automotive-industrie. Het is mijn taak om die lagers beter, efficiënter en goedkoper te laten produceren.

Uitdaging

In eerste instantie dacht ik: wat kan ik nou verbeteren aan zo’n simpel stukje techniek? Je perst een lager en klaar is kees. Maar er zit loeiveel kennis en kunde achter de kegellagers. Ik kijk hoe glad de afwerking is en hoe precies de maten zijn. Er zijn producten die maar een duizendste mogen afwijken van de maattoleranties. Dat is een uitdaging met enorme machines die 300 lagers per minuut produceren.

Het werk bij NN Netherlands doe ik in combinatie met een deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Drie dagen besteed ik aan mijn werk bij NN Netherlands en daarnaast studeer ik twee werkdagen per week. Een ideale combinatie.

Therapeut

Voordat ik aan deze studie begon, werkte ik als therapeut in een afkickkliniek. Ik kwam tot de conclusie dat ik mijn werk niet tot aan mijn pensioen wilde doen. Mijn passie voor techniek nam de overhand. Eigenlijk wilde ik een voltijdstudie doen, maar die kon ik niet betalen. Toen ben ik naar een meet- en matchbijeenkomst gegaan, om een bedrijf te zoeken dat een student/werknemer wilde aannemen. Zo ben ik met NN Netherlands in aanraking gekomen.

Ik ben blij met mijn keuze. In de zorg was ik heel smal opgeleid, waardoor ik weinig alternatieven had. Met Werktuigbouwkunde kan ik alle kanten uit. En op de arbeidsmarkt maak ik veel kans. Als ik klaar ben met mijn studie, heb ik de bedrijven voor het uitkiezen.

Toegevoegde waarde

Na mijn afstuderen ben ik meer waard dan iemand die een voltijdstudie Werktuigbouwkunde gedaan heeft. Tegen die tijd heb ik al vier jaar werkervaring. En mijn achtergrond in de zorg is ook een groot voordeel. Daar heb ik veel mensenkennis opgedaan.”