Werken met een uiterst gemotiveerde leerwerker

NN Netherlands, een kegellager- en plaatwerkproducent in Veenendaal, nam een jaar geleden werktuigbouwkundetrainee Jaapjan Verkerk in dienst. “Jaapjan doet het zo goed, dat we op zoek zijn naar meer leerwerkstudenten”, zegt NN Netherlands-processpecialist Hennie van Ingen.

“Samen Leren en Werken met Energie is een ideaal traject om studenten tijdens hun studie reeds als werknemer in dienst te nemen en hen zo kennis te laten maken met het bedrijfsproces. We hebben Jaapjan alles laten ervaren. Door het hele bedrijf kwam hij problemen met machines tegen.

Research and development

Zijn opdracht was: kijk overal naar met de ogen van een research and developmentmedewerker. Hij moest niet alleen een oplossing bedenken, maar zorgen dat het probleem zich nooit meer voordeed. Daardoor kreeg hij veel gevoel voor het productieproces. Ondertussen werkt Jaapjan aan eigen projecten bij R&D.

Meet and match

We ontmoetten Jaapjan een jaar geleden op een meet- and matchbijeenkomst voor bedrijven en potentiële trainees. Zijn motivatie viel direct op. Hij werkte in de zorg en was bereid zijn leven om te gooien voor een baan in de technische sector. Jaapjan ging van vijf naar drie werkdagen en is dichterbij ons bedrijf komen wonen. Hij presteert bovendien erg goed op zijn werk en opleiding. Want die combinatie van werken bij ons bedrijf, en tegelijkertijd de hbo-opleiding volgen bij de HAN, is voor ons en voor hem een prima combinatie.

Elektrotechnicus

Nu zijn we op zoek naar een aspirant elektrotechnicus, die als student/werknemer in dienst wil treden. De uitstroom op hbo-niveau is erg laag en onze elektrotechniek is erg specifiek. Die zit niet in de standaard hbo-opleidingen. Als wij een afgestudeerd elektrotechnicus in dienst nemen, is er geen een-op-een-fit met het bedrijf. Wij vinden het fijner om iemand tijdens zijn opleiding te vormen, in plaats van daarna. Samen Leren en Werken met Energie maakt dit mogelijk.”