header-foto

Eredivisie 2020/21 zonder publiek? Een rapport over de impact van Corona

Nu het Coronavirus de wereld in zijn greep houdt en veel maatschappelijke en zakelijke onzekerheid brengt, is ook voetbal -volksport nummer 1- hevig geraakt. Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. Deze uitspraak van Johan Cruijff is van toepassing op de mogelijke revolutie waar betaald voetbalclubs noodgedwongen aan de vooravond van staan.

De focus in de media ging veel in op het sportieve aspect, maar het financiële aspect is minstens zo belangrijk. In een onafhankelijk onderzoek heeft het Sports Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) de financiële situatie van clubs uit de Eredivisie geanalyseerd. Hoe staat het voetbal in de Eredivisie er voor? Wat zijn de gevolgen van de Coronacrisis? En welke oplossingen zijn er mogelijk voor de clubs?

In het rapport (zie hieronder) worden verschillende financiële aspecten van Eredivisieclubs blootgelegd entoekomstige effecten besproken ten aanzien van het huidige (2019/20) en komende voetbalseizoen (2020/21). Het verwachte tekort op operationele resultaat voor de Eredivisie in zijn geheel voor 2020/21 wordt geraamd op € 108 miljoen bij een half seizoen zonder toeschouwers en € 180 miljoen bij een heel seizoen.

Clubs zien een deel van de marktwaarde van hun spelers verdampen. In tegenstelling tot de situatie voor de Coronacrisis zullen transfers nog maar een zeer beperkte oplossing bieden om de gaten in de begroting te dichten. De Eredivisieclubs met veel aflopende spelerscontracten zijn nu flexibel, daar waar vroeger het ‘kapitaal op het veld’ juist voor langere periode vast moest liggen. De belangrijkste stap om kosten te besparen lijkt daarbij om ingrijpend te snijden in de loonkosten. Alleen dan kunnen de clubs ook op lange termijn de huidige problemen en bestaande wankele financiële situatie het hoofd bieden. Als dat op een krachtige en duurzame manier gebeurt, kunnen de spelerssalarissen worden 'genormaliseerd' en zorgt de Corona-crisis er voor dat betaald voetbalorganisaties er financieel sterker uitkomen dan dat zij er in gingen.

 

 

nieuws foto

Sports Economics & Strategic Sports Management

De maatschappelijk en economische waarde van sport vergroten, dat is waar experts binnen het expertisegebied Sports Economics & Strategic Sports Management (SESS) zich mee bezig houden. Het scala waarin HAN SENECA onderzoek doet naar effecten van sport en sportevenementen is breed.  Lees meer...
Afspraak maken