header-foto

PRIME: Eiwit voor spierherstel na inspanning

Naast sport medische keuringen, leefstijladvies en sport vindt er bij HAN SENECA ook wetenschappelijk onderzoek plaats. Met state-of-the-art meetapparatuur voor spierkracht, uithoudingsvermogen en lichaamssamenstelling is SENECA ideaal voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van inspanningsfysiologie, training en sportvoeding. Het expertiseteam Sports & Exercise Nutrition (SEN) van HAN Sport & Bewegen maakt regelmatig gebruik van de faciliteiten om onderzoek op gebied van sportvoeding en lichaamssamenstelling uit te voeren.

Eerder deed het team SEN al onderzoek naar de vraag of eiwitsuppletie de trainingsadaptatie na duurtraining verbeterd. Op dit moment onderzoekt het team de vraag of een eiwitsupplement het herstel van spierfunctie na een zware fysieke inspanning kan versnellen. Spierschade ontstaat na zware fysieke inspanning en dan vooral inspanning met een grote excentrische component. Bij excentrische inspanning levert een spier kracht terwijl deze verlengt. Een voorbeeld van activiteit met een duidelijke excentrische belasting is bergafwaarts hardlopen bij bijvoorbeeld trailrunning. De spierschade die ontstaat bij dit type inspanning gaat gepaard met spierpijn en een tijdelijke afname in spierfunctie. Een snel herstel van spierfunctie is belangrijk voor sporters die meerdere malen per week of zelfs meerdere malen per dag trainen. De kwaliteit van elke trainingssessie moet elke keer optimaal zijn voor maximale progressie op lange termijn. Ook atleten die meerdere wedstrijden per dag hebben, bijvoorbeeld tijdens een schaats- of judotoernooi, kunnen baat hebben bij een sneller herstel na een eerdere inspanning. Echter, wetenschappelijk bewijs voor het effect van eiwit op herstel van spierschade is tegenstrijdig. Het onderzoek dat wel een duidelijk positief effect laat zien is vaak van mindere kwaliteit.

Om betere aanbevelingen aan atleten te kunnen geven gaat het expertiseteam SEN verder onderzoek doen naar de rol van eiwit bij herstel van spierschade. Voor dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd onder de vlag van Eat2Move, krijgen 40 gezonde jonge (18-35 jaar) mannen 9 dagen lang dagelijks een eiwitsupplement of een supplement zonder eiwit (placebo). Op de 5e dag van de onderzoeksperiode wordt een intensieve inspanning uitgevoerd. Meteen na deze inspanning en 24, 48, en 72 uur later wordt het herstel van de spierfunctie gemeten door middel van fysieke testen, vragenlijsten en bloedafnames. Als de resultaten bekend zijn berichten we jullie daar uiteraard weer over.

Afspraak maken