header-foto

Analyse van de hockey sleeppush

Op dit moment wordt er bij de HAN SENECA onderzoek uitgevoerd naar de sleeppush in hockey. Twee stagiaires uit verschillende achtergronden, Neurowetenschappen en Biometrie, komen samen om te onderzoeken welke factoren bepalend zijn voor een goede sleeppush. Deze combinatie van vakgebieden is perfect om de activiteit van zowel het lichaam en het brein bij gespecialiseerde bewegingen in kaart te brengen.

Vicon lab

De sleeppush

Bij het huidige onderzoek wordt onderzocht hoe elk gewricht moet bewegen om de sleeppush zo ideaal mogelijk te maken. Een onderzoek wat grotendeels in het Vicon-lab plaats vindt. Hierbij wordt onder andere naar snelheid van de bal, nauwkeurigheid van het schot en duur van de sleep gekeken.


Behalve naar het invloed van het lichaam op de sleep wordt er naar nog iets anders gekeken. Welke lichamelijke en neurale processen zijn actief bij het bedriegen van de keeper én welke lichamelijke en neurale processen zijn actief bij de keeper die niet in het bedrog wil trappen?

Voor de echte sporters onder ons klinkt bedriegen misschien als een raar woord, maar de term schijnbeweging zien we terug in bijna elke sport. Met bedriegen wordt ook niks meer of minder bedoeld dan een schijnbeweging, waarvan het doel is om voor je tegenstander te verbergen wat je gaat doen.

Complexe bewegingen en de end-effector

De sleeppush in actie

Sporten bestaan uit complexe bewegingen. Over hardlopen, fietsen en andere cyclische bewegingen is al veel bekend. Bij deze sporten kan een beweging in kaart worden gebracht en deze beweging herhaalt zich vervolgens constant.


Sommige sporten bestaan echter uit complexere bewegingen waar meer variatie in aanwezig is. Hockey is een voorbeeld van een sport waarbij vele complexe en aan elkaar gelinkte bewegingen een end-effector beïnvloeden. Deze end-effector is een mooie naam voor de hockeystick en de bal. Bij tal van sporten is niet de beweging van het lichaam, maar het resultaat op een voorwerp datgene wat bepaalt of je goed bent of niet. Als je een voetbal de kruising in trapt, een tennisservice met 220 km/u over het net slaat of de bal de andere hoek in sleept dan weer de keeper staat met hockey… Met al die sportbewegingen breng je een end-effector in beweging om je resultaat te halen.

Dit is pas het begin

Bescherming van apparatuur is belangrijk

Dit alles maakt voor een interessant onderzoek wat ook veel mogelijkheden biedt voor andere sporten:
Welke achterzwaai met tennis is nou echt beter: een korte of lange?
Hoe kan je als rugby-speler je directe tegenstander het beste op het verkeerde been zetten?
Hoe neem je de ideale penalty? Waarbij de bal hard en gericht word geschoten, maar de keeper niet kan voorspellen waar de bal heen gaat?
Hoe train je je keeper juist in het ontcijferen van een schijnbeweging?

Een enorm fascinerend vakgebied dus. Alle informatie wordt dankzij de apparatuur en expertise van het expertisecentrum HAN SENECA en alle medewerkers aan dit project in kaart gebracht. Door een goede samenwerking tussen verschillende organisaties, waaronder de HAN, de opleiding biometrie van Hogeschool Zuyd, NMHC en Edel Grass, kunnen dit soort projecten een uitstekende werkleerplek opleveren. Over een niet al te lange tijd zullen de resultaten gepresenteerd worden.

Afspraak maken